koken op de Aga
en andere grote fornuizen
Tip van de maand
Blog apr 2010
 

Espumas

Een aantal jaren geleden was je als restaurantkok helemaal uit de gratie als je een slagroomspuit gebruikte, nu hoor je er niet meer bij als je er géén in je keuken hebt. Tijden veranderen. Luchtige sauzen en schuimpjes zijn weer helemaal in sinds Ferran Adrià, chefkok van het Spaanse restaurant El Bulli het apparaat uit de vergetelheid haalde en er bijzonder creatieve toepassingen mee bedacht die niets meer te maken hadden met de geslagen room waar het slagroomapparaat ooit bekend mee was geworden. De schuimen die hij bedacht zijn bekend geworden onder de naam espumas, het Spaanse woord voor schuimen.

Het slagroomapparaat wordt doorgaans ‘kidde’ genoemd, naar het merk van het meestverkochte slagroomapparaat. De kidde is een stalen fles van ½, ¾ of 1 liter inhoud die bestand is tegen hoge druk. De fles wordt afgesloten met een dop waarop je een gaspatroon draait. Daardoor komt er druk te staan op de vloeistof in de fles die daarna met veel lucht erdoorheen naar buiten wordt geperst. De kidde werd vroeger alleen voor slagroom gebruikt, maar tegenwoordig voor allerlei luchtige sauzen, schuimpjes, mousses en groentepurees. Er zijn ook dubbelwandige kiddes te koop, die bedoeld zijn om de inhoud van de kidde warm te houden. Als je over een Aga met warmhoudoven beschikt, kun je ook de enkelwandige kidde gebruiken en die in de warmhoudoven op temperatuur houden.

Het gebruik van de kidde is eenvoudig, maar je moet wel met een paar dingen rekening houden. Ten eerste moet de vulling altijd heel goed gezeefd zijn, anders raakt het spuitmondje verstopt. Ten tweede mag je de fles nooit te vol maken; vul het apparaat minimaal tot de helft en maximaal tot driekwart van de inhoud. Als laatste: schud de kidde een paar keer voordat je gaat spuiten.

Roomyoghurt-dessert met de kidde:
Meng 2 dl yoghurt, 2 dl slagroom, 5 eetlepels goede vruchtensiroop (zonder pulp of pitjes) of gezeefde vruchtenpulp en poedersuiker naar smaak. Giet dit in een kidde van ½ liter inhoud. Schroef eerst het spuitmondje erop en plaats daarna het gaspatroon op de kidde. Schud de fles een keer of vijf, en schroef het patroon er weer af. Spuit het dessert in coupe’s en decoreer met vers fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam*:

E-mail*:

Reactie*:

 

Code:

Vul code in*:

 
 Warme wintertips

Maart is meestal nog een van de koudste maanden van het jaar. Heerlijk toch dat we een Aga in huis hebben die ons altijd voorziet van warme en droge kleding en schoenen, handdoeken, kruiken e.d.? Snel weer warme voeten Zet de pantoffels lekker in de warmhoudoven als je weggaat. Als je dan vanuit de kou weer binnenkomt, heb je zo weer lekker warme ... Lees meer
 
 Kruidenolie

In de winkel zijn heerlijke kruidenoliën te koop waarmee je een lekkere dressing maakt, vlees of vis bestrijkt, een groenteschoteltje mee oppept, soep en brood aromatiseert en wat al niet meer. Het is heel gemakkelijk om zelf zo’n lekkere olie te maken en veel moeite kost het niet. Kies een neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie, ... Lees meer
 
 Kruidenazijn

Net als kruidenolie (zie Tip januari 2010) is ook kruidenazijn gemakkelijk en snel zelf te maken. De toepassing van azijn is wat beperkter dan kruidenolie; kruidenazijn wordt voornamelijk gebruikt voor dressings; een lekkere kruidenazijn kan echter nét het verschil tussen een gewone dressing en een culinair hoogstandje betekenen. Bij kruidenoliën ... Lees meer
 
 Is mijn vlees al gaar?

Een moeilijk te beantwoorden vraag. De een houdt ervan als zijn vlees nog bloederig rood op het bord ligt te stuiptrekken, de ander gruwt juist van elk spoortje rood en heeft zijn vlees liever zo doorbakken mogelijk. Voor de meeste mensen zal het ideale stukje vlees er een beetje tussenin zitten. Het is soms lastig te beoordelen of een stuk vlees ... Lees meer
 
 Is mijn vis al gaar?

In de Tip van november 2009 wordt een dergelijke vraag gesteld over vlees. De vraag wanneer vlees gaar is, is moeilijker te beantwoorden, want iedereen wil zijn vlees anders; de een wil zijn vlees rood, de ander prefereert het medium en een derde wil zijn vlees liever doorbakken. Dan zijn er ook nog een heleboel mogelijkheden daartussenin. Bij de ... Lees meer
 
 Vlees grillen in de grillpan

Vlees grillen gaat het beste in een gietijzeren grillpan, want gietijzer is bestand tegen de hoge temperaturen die nodig zijn om vlees te grillen. Een grillpan heeft opstaande richeltjes die een patroontje in het vlees branden. Zodra de richeltjes mooi in het vlees staan, kun je het vlees een kwartslag keren, dan ontstaat een ruitjespatroon. Aga heeft ... Lees meer
 
 Gebonden soep

Veel mensen houden van een lekkere dikke, gebonden soep. Ook gebonden soepen zijn er in soorten en maten. Gebonden soepen worden onderverdeeld in: Crèmesoepen: worden gebonden met een roux (boter plus meel) Veloutésoepen: worden gebonden met een roux (boter plus meel) en een liaison (room plus eidooier). Velouté lijkt ... Lees meer
 
 IJsthee

In de Tip van de maand juni 2009 stond een recept voor lekkere zelfgemaakte lemonade. Een andere frisse zomerse dorstlesser is ijsthee. Ook ijsthee is, na het afkoelen van de thee, in een wip gemaakt. De basis van ijsthee is altijd versgezette en daarna afgekoelde thee. Voor ijsthee kun je allerlei soorten thee gebruiken, al worden sommige soorten ... Lees meer
 
 Lemonade

In warme zomers wordt er heel wat koude frisdrank weggewerkt. Lekker hoor, zo’n koud drankje, maar eigenlijk zijn de drankjes meestal iets te zoet en bevatten ze te veel kleurstoffen, smaakmiddelen, en suiker of kunstmatige zoetmiddelen. Wat de verpakking je ook wil laten geloven, in de meeste gevallen is limonade niet veel meer dan water, zoetigheid ... Lees meer
 
 Aga-cakeweetjes

De gietijzeren ovens van de Aga geven een prachtige gelijkmatige warmte waar al je baksels van profiteren. Bovendien staat de warmte in de ovens stil, waardoor er geen vocht uit het gebak waait en het gebak dus ook minder uitdroogt. Gebak uit de Aga zal dan ook meestal goed lukken. Er is echter één gebaksoort die wel eens problemen blijkt ... Lees meer
 
 Dikke bodems en dunne bodems

‘Kan ik mijn oude pannen blijven gebruiken als ik op de Aga ga koken?’ is een veelgestelde vraag van nieuwe Aga-bezitters. Dat kan inderdaad, mits de bodem goed recht is, anders zal de warmteoverdracht tussen de kookplaat en de bodem van de pan niet optimaal zijn. Je kunt echter niet altijd zien of een bodem goed recht is; een liniaal tegen ... Lees meer
 
 Pannenkoeken bakken

Geen groter feest voor kinderen dan een royale stapel versgebakken pannenkoeken. Pannenkoeken is een van de weinige gerechten die je helemaal boven op de Aga maakt, in plaats van in de ovens. Omdat de deksels van de platen in dat geval lang open staan, trekt er warmte uit de Aga. Door de teruglopende warmte wordt het moeilijker om een flinke stapel ... Lees meer
 
 De spatlap

De binnenkanten van de kookplaatdeksels worden tijdens het koken en bakken al snel vuil door het spattende voedsel. Omdat we allemaal niet zo dol zijn op het poetsen van de hete deksels, zou het prettig zijn als de deksels gewoon schoon zouden blijven. Voorkomen is immers beter dan poetsen! Je houdt de deksels schoon door, voordat je met koken begint, ... Lees meer
 
 Feest voor vogels

Een aantal jaren geleden mochten de vogels in onze tuinen blij zijn als ze de broodkruimels uit het uitgeklopte tafelkleed van het grasveld konden pikken. Tegenwoordig is er een keur van lekkernijen voor de wintergasten, zoals noten- en pittenmengsels, pindanetjes en vetbollen. Deze vogeltraktaties zijn met de Aga gemakkelijk te maken. Neem een ... Lees meer
 
 Flamberen

Een koude maand, december. Maar aan tafel kunnen we het lekker warm maken met een feestelijk brandend vuurtje op ons eten. Flamberen dus! Wat is flamberen nu precies? Aan sommige gerechten wordt sterke alcoholische drank toegevoegd om de smaak van het gerecht te verbeteren. De alcohol heeft echter een overheersende smaak. Door de alcohol te verbranden ... Lees meer
 
 Winterse decoraties uit de Aga

In deze maand wordt het huis weer in warme, winterse sferen gehuld en we beginnen ook alweer aan mooie decoraties voor Kerstmis. Met behulp van de Aga zijn er heel wat sfeervolle, natuurlijke decoraties te maken. De dennenappels die je nu buiten vindt, zijn allemaal gesloten. Ze gaan weer open staan als je ze in de warmhoud- of kookoven droogt of ... Lees meer
 
 Barderen, larderen en pikeren

Drie verschillende kooktechnieken die alle drie hetzelfde doel hebben: vlees tijdens de bereiding tegen uitdroging beschermen. Barderen: Het omwikkelen van vlees, vis, gevogelte of wild met plakjes vers vet spek of niet te dunne plakjes doorregen spek. Soms wordt het hele product met spek bedekt, maar soms ook alleen een gedeelte van het vlees, ... Lees meer
 
 De open haard

Alhoewel we een lekker warme Aga in huis hebben staan die een behaaglijke temperatuur afgeeft, is het ook gezellig om lekker rond om het vuur van de open haard te kruipen. Ook bij het aanmaken en branden van de open haard kan de Aga je van dienst zijn. Aanmaakhout dat nog niet droog genoeg is om de open haard mee aan te steken, droog je gemakkelijk ... Lees meer
 
 Zongedroogde tomaten

In de tijd dat de tomaten goedkoop zijn, loont het om je eigen zongedroogde tomaten te maken. Snijd de tomaten in plakjes of halveer ze. Strooi er desgewenst zout, peper en kruiden naar smaak op ze en leg ze in de braadslede op het grillrekje (rekje op de hoogste stand) in de kookoven. Een paar uur in de oven moet genoeg zijn. Als je een warmhoudoven ... Lees meer
 
 Kookwekker

Iedere Aga-bezitter heeft ooit wel eens een onherkenbaar zwart klompje in een van de ovens gevonden. Zou het een broodje zijn geweest? Een restje ovenschotel? Of een vergeten bladerdeegstengeltje? Omdat een Aga ervoor zorgt dat er geen kookluchtjes in de keuken komen, ruik je het niet snel als er iets aanbakt of te lang in de oven staat. Daarom ... Lees meer
 
 Engelse maten, gewichten en temperaturen

Gebruik je vaak Engelse Aga-kookboeken en recepten? Sinds 1960 wordt ook in Groot-Brittanië het metrieke stelsel gebruikt, maar in oudere kookboeken, en ook in de praktijk, wordt nog steeds vaak met (fluid) ounces, pounds e.d. gewerkt (Imperial system) en soms zie je ook nog temperaturen in Fahrenheit. Hierbij een conversietabel. ... Lees meer
 
 Was drogen op de Aga

Echte Aga-enthousiastelingen maken zoveel mogelijk gebruik van de warmte van de Aga. Een goede manier om de warmte van de cooker tussen de maaltijden door en ’s nachts optimaal te gebruiken is door de was op de Aga te drogen. De natte was kan op de deksels of de warmhoudplaat gelegd worden of aan de stang worden gehangen om te drogen. Vouw de ... Lees meer
 
 Potjes gemakkelijk openen

Heb je wel eens zonder enig resultaat aan een vastzittend dekseltje staan draaien en daarna met geblesseerde pols het strijdtoneel verlaten? En heb je ook een keukenla vol gereedschap en tupperware-matjes om onwillige dekseltjes weer open te krijgen? Gooi maar weg, want ook hiervoor biedt de Aga een simpele en effectieve oplossing: Potjes met metalen ... Lees meer
 
 Bakvormen voorverwarmen en invetten

Bak je regelmatig brood of gebak? De vorm moet dan meestal ingevet worden. Soms wordt voor het invetten olie geadviseerd, maar met olie blijft het brood of gebak vaker aan de vorm plakken dan wanneer je de vorm met (al dan niet gesmolten) boter invet. Warme vormen zijn veel gemakkelijker in te vetten dan koude vormen. Zet de vormen dus, voordat ... Lees meer
 

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

Blog van de maand

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief