koken op de Aga
en andere grote fornuizen
Tip van de maand
Blog mei 2020
 

Kruidig roggebrood met hazelnoten en rozijnen


Een lekkere, stevige roggeboterham, maar met een feestelijk tintje door de kruidige smaak, de rozijnen en de geroosterde noten.

250 gram roggemeel
100 gram volkorenmeel
15 gram verse gist (of 5 à 7 gram instant gist)
3 eetlepels bruine basterdsuiker
2 eetlepels (hazelnoot)olie
¾ theelepel zout
1 theelepel koek- of speculaaskruiden
1 eidooier
± 1,8 dl water
100 gram rozijnen
75 gram hazelnoten

Week de rozijnen een half uur in warm water. Laat ze daarna uitlekken. Rooster de hazelnoten 15 minuten op een kleine bakplaat boven in de bakoven. Als je hazelnoten met velletjes gebruikt, haal de velletjes er dan na het afkoelen vanaf door de hazelnoten tussen je platte handpalmen heen en weer te wrijven.

Doe roggemeel, volkorenmeel, gist, bruine basterd, hazelnootolie, zout, speculaaskruiden, eidooier en 1,5 dl van het water in een ruime kom. Kneed met de hand of met de deegkneder in ongeveer tien minuten tot een soepel deeg. Voeg langzamerhand de rest van het water toe tijdens het kneden. Het deeg mag wat plakkerig aanvoelen.

Bol het deeg op en leg de deegbol op een met bloem bestrooide broodplank. Dek af met een schone theedoek. Laat het deeg rijzen totdat het in volume is verdubbeld, bij voorkeur op kamertemperatuur of een koelere plek. De rijstijd hangt af van de omgevingstemperatuur, maar het zal een paar uur duren voordat het deeg goed gerezen is.

Vet een kleine Aga-broodvorm in met boter. Druk de gerezen deegbol plat en verdeel de rozijnen en de hazelnoten over het deeg. Druk ze licht aan en rol het deeg op. Kneed de vulling kort door het deeg, maar kneed niet langer dan nodig. Druk het deeg weer wat platter en vorm er een korte, dikke rol van. Leg de deegrol in de ingevette broodvorm. Dek weer af met de theedoek en laat het deeg weer tot het dubbele volume rijzen.

Bak ongeveer 35 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven. Schijf na 25 minuten de koude plaat erboven. Geen warme Aga? Bak het roggebrood dan in een voorverwarmde oven van 225 °C. Draai na een kwartier de oventemperatuur terug naar 190 °C.

Neem het brood gelijk na het bakken uit de vorm en laat het op een taartrooster verder afkoelen. Heerlijk met honing of oude kaas.

Tip: Neem, om de eet- en theelepels af te wegen, een officiële maatlepel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam*:

E-mail*:

Reactie*:

 

Code:

Vul code in*:

 
 Roomtaartjes met een walnoot-dadelbodem

Genoeg schoongemaakt en getuinierd? De buurt al drie keer rond gefietst en alle handwerkjes af die zijn blijven liggen? Dan wordt het nu weer tijd om lekkere taartjes te maken! Deze taartjes bestaan eigenlijk uit twee basisreceptjes. De eerste is een gezonde taartbodem. Hiervoor heb ik nu een kleine hoeveelheid noten en zuidvruchten genomen ... Lees meer
 
 Bloedsinaasappelcake

Een heerlijke, smaakvolle amandelcake met daarop schijfjes bloedsinaasappel – en dat kunnen natuurlijk ook gewone sinaasappels zijn als je geen bloedsinaasappels kunt krijgen. De sinaasappels worden in een siroop gekookt en die siroop gebruik je later weer om de cake te garneren. De sinaasappels en de siroop hebben een heel licht bittertje ... Lees meer
 
 Grieks stoofvlees - Stifado

Een stifado lijkt wel wat op Hollands stoofvlees, maar is door de toevoeging van kaneel en zoete wijn wat aromatischer en ietsje zoeter dan wij gewend zijn. Ook worden er veel uien aan dit gerecht toegevoegd: in een stifado zit hetzelfde gewicht aan uien als aan vlees. De Grieken gebruiken daarvoor hele kleine uitjes. In Nederland zijn die soms verkrijgbaar ... Lees meer
 
 Spruitjes met hazelnoten uit de oven

Een heerlijk winters groentegerecht met een volle, romige smaak. De hazelnoten geven er een lekkere bite aan. De spruitjes hoeven niet eerst voorgekookt te worden, maar garen in de saus, dus deze schotel heb je in no-time in de oven staan. 500 gram kleine spruitjes, schoongemaakt 1 dl slagroom paar druppels tabasco of een beetje sambal 2 ... Lees meer
 
 Mince Pies (12 stuks)

Voor het deeg: 250 gram bloem 150 gram boter 1 eetlepel suiker 1 eidooier 1-2 eetlepels koud water snufje zout Voor de vulling: 200-225 gram mincemeat of ½ pot 1 eetlepel cognac of sinaasappellikeur Om af te maken: ½ ei, losgeklopt wat suiker om te bestrooien, liefst grove suiker Maak van de eerste zes ingrediënten ... Lees meer
 
 Rijkgevulde kerstkrans

Het ontbijt der ontbijten; het kerstontbijt! Dan wil je wel met zo’n heerlijke zelfgebakken kerstkrans pronken. Deze prachtig gedraaide broodkrans wordt rijkelijk gevuld met kerstjam (zie recept van Cooker at Home), gedroogde cranberry’s, amandelen, dadels en gekonfijte sinaasappelschil. Brooddeeg: 500 gram bloem of gebuild meel 25 ... Lees meer
 
 Kerstjam

Alvast iets maken voor de Kerst? Deze kerstjam met cranberry’s, port en dadels is snel gemaakt, gezond (zonder geraffineerde suiker) en ook nog geweldig lekker! Je kunt de jam op meerdere manieren gebruiken: hij is niet alleen een feest op brood of een cracker, maar ook heerlijk als garnering bij vlees, paté of kaas. En je kunt de kerstjam ... Lees meer
 
 Amandelsterretjes

Deze elegante, kleine eenhapscakejes zijn heerlijk bij een kopje koffie of thee, maar je kunt er ook je gebak of desserts mee decoreren. 75 gram blanke amandelen 75 gram suiker 60 gram boter 1 druppeltje amandelextract 1 ei 20 gram tarwe- of speltbloem poedersuiker om te bestrooien Maal de suiker samen met de amandelen in de keukenmachine ... Lees meer
 
 Amandel-sinaasappeltulbandjes met pistaches

200 gram zachte boter rasp van 1 biologische sinaasappel 170 gram suiker 30 gram honing ½ theelepel amandelextract 4 eieren, losgeklopt 160 gram (spelt)bloem 1/3 theelepel zout 1 theelepel bakpoeder 80 gram amandelmeel / gemalen amandelen 200 gram kleingehakte witte chocolade of chocoladegaletjes 3 eetlepels slagroom 1½ ... Lees meer
 
 Tarte Tatin met rode uien

De ui … doodgewoon en toch altijd bijzonder smakelijk. Maak ‘m iets minder doodgewoon door er een keer een tarte Tatin van te maken, want daar is de ui bijzonder geschikt voor. Wij hebben deze uientaart gegeten met de langzaam gegaarde venkel en een stukje gehaktbrood (uit het Aga Basiskookboek) en dat was een hele geslaagde combi! 650 ... Lees meer
 
 Verslavende zonnebloempittenbrokken

Wat wil je nog meer? Gezond én lekker! Deze koek maak je razendsnel: droge delen bij elkaar, vloeibare delen erdoor en in de bakvorm uitdrukken. That’s all! Maar pas op hoor; ze heten niet voor niks verslavende zonnebloempittenbrokken … 180 gram zonnebloempitten 45 gram geraspte kokos 40 gram sesamzaadjes 80 gram gedroogde ... Lees meer
 
 Spring rolls

Verse loempiaatjes of ‘spring rolls’ draai je snel even in elkaar en je kunt er allerlei lekkere en gezonde ingrediënten in kwijt. Deze ongebakken loempiaatjes zijn geschikt voor in de broodtrommel, als lunch en voor de gezonde trek tussendoor. Bij de avondmaaltijd kan natuurlijk ook, maar dan moet je ze aanvullen met wat andere gerechten. ... Lees meer
 
 Truffels

Van een overgebleven bekertje slagroom maakte ik deze overheerlijke truffels. Heb je een Aga, dan heb je eigenlijk nauwelijks werk aan het maken van truffels. De Aga doet het werk voor je en je hoeft alleen nog maar balletjes te rollen. 225 gram pure chocolade, in kleine stukjes gehakt 180 ml slagroom 25 gram boter 1 eetlepel cognac of Grand ... Lees meer
 
 Langzaam gegaarde varkensschouder
met gedroogde pruimen en appel

Door de lange suddertijd koken de pruimen en appel tot een zachte, iets zoete saus, die heerlijk combineert met de varkensschouder. 500 à 600 gram varkensschouder of procureur versgemalen zout en peper 1 eetlepel olie 20 plus 20 gram boter 1 grote ui, in ringen gesneden 2 eetlepels bloem 2½ dl witte wijn 2½ dl bouillon ... Lees meer
 
 Bara Brith

De eerste keer dat ik in Wales was, proefde ik dit overheerlijke theebrood. Ik was gelijk helemaal weg van de Bara Brith, die bomvol smaak en textuur zit. Het theebrood is gemakkelijk te maken, maar kost wel even wat voorbereidingstijd, omdat het gedroogde fruit eerst een nachtje in thee moet weken. Dit is mijn versie: 350 gedroogd fruit (een mix van ... Lees meer
 
 Croissant-dessert

Croissantjes over van het kerstontbijt? Als croissantje even blijven liggen, zijn ze niet echt smakelijk meer, maar dan zijn ze juist wel heel geschikt voor deze variatie op de broodpudding. Dit warme nagerecht is heel geschikt als dessert na een winterse kop soep, maar kan ook goed als een lekker warm lunchgerechtje. 4 croissants 275 ml melk 75 ... Lees meer
 
 

Pompoencrèmesoep met sinaasappel, appel en gember Pompoensoep past helemaal bij deze tijd van het jaar. Meestal is een pompoensoep een lekkere, vullende maaltijdsoep, maar deze keer heb ik er een luxe crèmesoep van gemaakt. Misschien als speciaal voorgerechtje voor de Kerst? De soep is extra lekker als je hem serveert met de Dadel-vijgensneetjes ... Lees meer
 
 Sobanoedels met koriander-avocadopesto

Hoezo is een Aga niet geschikt om even snel een gezonde, lekkere maaltijd te bereiden! Deze maaltijd staat binnen tien minuten op tafel en is nog heerlijk ook! Zet ’s ochtends een pan water voor je pasta in de kookoven en als je ’s avonds aan het eten wilt beginnen, kookt het water gelijk zodra je de pan op de hete plaat zet. Noedels ... Lees meer
 
 Maaltijdsalade met quinoa, sinaasappel en granaatappelpitjes

Het blijft nog even warm! Dan is een lekkere gekoelde maaltijdsalade altijd een welkome afwisseling als diner. De salade is gemakkelijk van tevoren te maken, dus je hoeft niet op het heetst van de dag nog bij een warme Aga te gaan staan. 150 gram quinoa ½ theelepel zout ½ flespompoen wat olijfolie om te besprenkelen rasp en sap ... Lees meer
 
 Aardbeien-rabarbermoes met Griekse yoghurt

De laatste rabarber moet nu uit de tuin, want na eind juni gaat rabarber meer oxaalzuur aanmaken en dan wordt de rabarber minder gezond. Dus geniet nog een laatste keer van deze overheerlijke groente. Nog geen rabarber in de tuin? Plant dan alvast voor volgend jaar een stekje van de frambozenrabarber in je tuin; die is wat minder zuur dan de gewone ... Lees meer
 
 Citrus-yoghurtijs

Dit weekend belooft het schitterend weer te worden. Dus tijd voor ijs, en dan natuurlijk een lekker fris-zomers citrusfruitijsje. Dit is een heel gemakkelijk ijssoort om te maken: een kwestie van mengen, in de ijsmachine gooien en klaar is-ie! 1 roze grapefruit 2 sinaasappels 1 limoen 200 gram Griekse yoghurt 1 dl slagroom 250 gram rijststroop ... Lees meer
 
 Aspergetaart met roze peper

De veelgehoorde bijnaam voor asperges, Het Witte Goud, heb ik nooit zo begrepen. Volgens mij zijn asperges gewoon een groente. Maar wel een lekkere! In deze taart combineert de zachte smaak van asperges erg goed met de frisse romigheid van de ricotta en de zachte geitenkaas. Voor een licht pittig accentje wordt de taart met roze peperbesjes bestrooid. ... Lees meer
 
 Slow cooking

Het is er echt weer voor: lekker verwarmende stoofschotels, sudderpannetjes en andere langzaam gegaarde gerechten waar de smaak goed doorheen is getrokken. Meestal zijn dergelijke gerechten niet moeilijk te maken, maar toch smaken ze of je er uren mee bezig bent geweest. Dat klopt gedeeltelijk: jij doet het voorwerk, maar de 100-gradenoven van je cooker ... Lees meer
 
 Langzaam gegaarde venkel

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze nooit venkel eten, omdat ze niet goed weten hoe het moet worden klaargemaakt. Best jammer, want venkel is echt een heerlijke groente. Eet je de venkel rauw, dan is de smaak het sterkste en is hij lekker fris anijsachtig. Gewoon gekookt kan hij wat flauwtjes smaken en heeft hij wat meer toevoegingen nodig. Maar ga je ... Lees meer
 
 Kerst-pie met cranberry’s, sinaasappel en rozijnen

De prachtig roodglanzende cranberry’s passen perfect bij de kersttijd. Hun rins-zure smaak combineert heerlijk met de zoete rozijnen, en de sinaasappel geeft een geurig fris accentje aan de pie. Echt een heerlijke pie voor de wintermaanden! Voor een feestelijk nagerecht met de Kerst, serveer je de pie met een bolletje roomijs. Hieronder vind ... Lees meer
 
 Hij is er weer: de GoHook / CookHook!

Al een hele tijd was de zwarte GoHook (vroeger CookHook geheten) niet meer leverbaar. Her en der was hij nog wel verkrijgbaar in fluor-roze, neon-oranje en pijn-aan-de-ogen-doend-geel, maar dat soort kleurtjes wil je nou niet echt aan de stang van je Aga zien schitteren. Maar na twee jaar lang soebatten bij de Amerikaanse fabrikant is het eindelijk ... Lees meer
 
 Pompoencurry met walnoot en granaatappel

Lekker herfstig, deze pompoencurry. En snel en gemakkelijk te maken, zeker als je de currypasta al klaar hebt staan (zie de voorgaande blog). 1 flinke pompoen 2 uien 2 eetlepels kokosolie 1 teentje knoflook 2 eetlepels currypasta (zie Tip 1) ½ theelepel kaneel ¼ theelepel kruidnagel 1 blikje (400 ml) kokosmelk 1 theelepel ... Lees meer
 
 Currypasta

Een lekkere curry staat of valt met de kruiden die je ervoor gebruikt. Meestal zijn dat er nogal wat en je zult dus voor elke curry die je bereidt weer je hele kruidenplankje moeten plunderen. Best wat werk, want elk van deze kruiden moet afgewogen en ook eventueel gemalen worden. In de winkel kun je currypasta’s kopen die uit een rijke verzameling ... Lees meer
 
 Sliertjes en spiraaltjes

Heb je de chioggia-salade uit de vorige blog al gemaakt? Of heb je nog geen sliertjesmaker? De spiraalvormige bietjes in de chioggiasalade werden gemaakt met de spiralizer. De spiraalvormige groenten zijn tegenwoordig erg trendy. En niet voor niks: ze zien er niet alleen aantrekkelijk uit, maar de spiraaltjes zijn ook goede (koolhydraatarme) spaghetti- ... Lees meer
 
 Chioggia-salade

De laatste chioggia-bietjes komen uit de tuin. Zoals je ziet zijn het uit de kluiten gewassen jongens geworden, maar ze zijn nog prima voor een salade. Chioggia-bietjes (spreek uit: kjoddja) hebben van binnen wit met rood-roze ringen waardoor je salades er kleurig en parmantig gestreept uitzien. Deze bietjessoort is het meest geschikt om rauw te eten; ... Lees meer
 
 Rode peper-karweitje

Dubbel balen. Regelmatig gebruik in een rood pepertje in het eten. Als ik bij de supermarkt boodschappen doe, moet ik daarvoor altijd een verpakking met drie pepertjes kopen. Aangezien de twee overige pepertjes binnen twee à drie dagen verschrompeld zijn, gaan er dus meestal twee van de drie pepertjes ongebruikt op de composthoop. Balen dus. ... Lees meer
 
 Vanille

De geur van vanille neemt me altijd mee terug maar mijn jeugd: de lammetjespap waar ik zo dol op was, geurde hevig naar vanille. Ken je die pap nog? Het was pap gemaakt van melk en bloem, op smaak gebracht met een zakje vanillesuiker. Daar moet je nu natuurlijk niet meer mee aankomen, maar toen vond ik het een echte verwennerij. Eigenlijk houdt iedereen ... Lees meer
 
 De kookwekker met vier timers

Iedere Aga-koker komt er wel eens eentje tegen in de oven: het onherkenbaar verkoolde zwarte klompje, waarvan de herkomst niet meer helemaal duidelijk is. Was het een gemorst restje? Een verdwaald afbakbroodje? Een vergeten gehaktbal? Tsja, geen kookwekker gezet. Dan móet je het wel een keertje vergeten. Als je iets te lang in de Aga laat ... Lees meer
 
 Boekrecensie Easy Peasy Family

Tricky business, koken voor kinderen … de één lust alles, de ander lust niets. En wát ze lekker vinden – patat, poffertjes, pannenkoeken, pizza’s en de andere bekende p’s – wil jíj er nou net niet elke dag in stoppen. Toch zal er wat gezond voedsel naar binnen moeten, willen je kinderen een ... Lees meer
 
 Lente-risotto

Nét weer terug van een korte vakantie; vijf dagen lang hebben we door Rome gezworven. Wat ís het toch een geweldige stad: zó veel te zien en te doen, een prettige relaxte sfeer en het was nog mooi weer ook. En dat eten hè … kan niet beter: meestal simpele gerechten, maar vakkundig bereid en met de beste ingrediënten. ... Lees meer
 
 De Ankarsrum Assistent

Na zo’n vijftien, zestien jaar hield mijn trouwe KitchenAid het voor gezien. Niet dat hij niets meer deed, maar zelfs in de hoogste versnelling draaide hij toch wel erg langzaam. Jammer natuurlijk, want de KitchenAid deed het altijd uitstekend: zonder problemen ging hij dagelijks blijmoedig aan het werk, en ook over zwaar brooddeeg deed hij nooit ... Lees meer
 
 Paashaasjes

Nog maar twee weken en het is alweer Pasen. Om alvast in de stemming te komen, kun je deze leuke koekjes bakken: paashaasjes met een eitje op hun buik. Nou ja … een amandeltje dan. De paashaasjes worden van een eenvoudig amandeldeegje gemaakt, dat je razendsnel in de foodprocessor bereidt. 50 gram amandelen 150 gram speltbloem 100 gram ... Lees meer
 
 Esse Cookers

Veel lezers van deze blog zijn Aga-kokers, maar er kijken ook steeds meer mensen mee die op een andere gietijzeren cooker koken. Al deze cookers – zoals de Rayburn, Esse, Ecorange, Everhot, Stanley e.d. – werken allemaal op ongeveer dezelfde manier als de Aga, namelijk met de warmte die in het gietijzer opgeslagen is. De traditionele warmteopslagfornuizen ... Lees meer
 
 Zadencrackers

Zaden zijn echte superfoods, vol met gezonde voedingsstoffen zoals onverzadigde vetzuren en mineralen. En laat je nou van die gezondheidsbommetjes ook nog eens héééle lekkere crackers kunnen maken …Zadencrackers zijn niet moeilijk te maken. Eigenlijk is het alleen maar een kwestie van mengen, uitstrijken op het bakblik en ... Lees meer
 
 Het eerste Nederlandse Aga-kookboek

Van Nellie, een lieve oudere dame uit Nijmegen, kreeg ik het eerste Nederlandse Aga-kookboek uit 1939. Toen zij jong was, werd bij haar thuis een Aga geïnstalleerd en het bijbehorende kookboek is altijd bewaard gebleven. Het kookboek werd destijds geschreven door M. Wermenbol-Eich en er verscheen ook nog een tweede druk in 1949. Als je het ... Lees meer
 
 Een Let bij de Aga

Gisteravond, 23.00 uur. Manlief en ik ruimen nog even de keuken op: de afwasser moet nog uitgeruimd worden en ook de laatste vetspetters moeten nog even van de Aga afgeveegd worden. De deur van de gang naar de keuken gaat open en ik hoor wat gedempt gepraat. Waarschijnlijk praat mijn man met onze zoon. Maar toch, het klinkt wat onverstaanbaar en de ... Lees meer
 
 Kefir

Wat al te veel lekkere hapjes gehad met Kerst en Nieuwjaar? Dan wordt het nu weer tijd voor iets gezonds. Zure melkproducten zijn goed voor je darmflora en als je darmflora in orde is, heb je een betere weerstand. In het koude januari kun je dat goed gebruiken! Een gezond melkdrankje Kefir is zo’n gezond melkproduct. Veel supermarkten hebben ... Lees meer
 
 Natuurvoeding

Het was even stil op de blog. Alle tijd die ik naast mijn werk nog over had, ging naar de studie Natuurvoedingsadviseur. Het was even loeihard werken, maar ik heb het examen gehaald! Het viel niet mee, moet ik eerlijk zeggen, want voor een ‘alfa-meisje’ als ik vielen de pepsinogenen, cytokinen en de acetylcholines ergens in een heel diep ... Lees meer
 
 Boekrecensie: Van het Huis

Tot aan de jaren vijftig maakten we veel voedingswaren in onze eigen keuken. De kruidenier op de hoek had toen weliswaar aardig wat spulletjes in zijn winkel, maar er was lang niet de stuitende overvloed die ons nu in de supermarkt tegemoet schittert. Het was daarom niet ongewoon om thuis zelf je boter te karnen, zelfgemaakte citroenlimonade te schenken ... Lees meer
 
 Gastblog van Femke's Foodies

Het was december 2014 toen ik (Femke) op vakantie voor het eerst een potje met bananenmeel in een supermarkt zag staan. Ik had nog nooit eerder van bananenmeel gehoord en was nieuwsgierig naar hoe het smaakte, dus ik kocht het om mee te nemen naar Nederland. Op de Wi-Fi van het hotel speurde ik alvast naar recepten. Ik kwam al snel tot de ontdekking ... Lees meer
 
 Chocolade-linzentruffels

Een paar dagen geleden vond je hier een recensie van het kookboek Bonen! van Joke Boon. Het onderstaande recept komt uit dit boek en het is omgezet voor de Aga.125 gram extra pure chocolade (70% of meer) 35 gram roomboter 65 gram groene of bruine linzen 50 gram amandelschaafsel 50 ml (75 gram) bloemenhoning 1 theelepel gemberpoeder 2 eetlepels ... Lees meer
 
 Bonen! - boekrecensie

Het jaar 2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon. Normaal gesproken ben ik er niet zo mee bezig, met die zelfuitgeroepen ‘festiviteiten’; het jaar van de geit, de maand van de grafiek, de week van de cateringmedewerker, de Wereld toiletdag, het gaat allemaal wat langs me heen. Maar voor het Jaar ... Lees meer
 
 Fruitleer

Wát een appeloogsten dit jaar! Zelfs wíj hebben een paar appeltjes aan onze kleine boompjes. Veel appelboombezitters zitten nu met een overschot aan appels. En na de appelchips en de appelstroop wil je misschien wel eens een keer wat anders proberen. Wat denk je van fruitleer? Fruitleer is heerlijk snoepgoed en nog gezond ook. Het is heel ... Lees meer
 
 De ovenplank

De ovenplank is een cederhouten plank waarmee je gerechten in de oven een subtiel houtachtig, rokerig aroma geeft. Voedsel dat op de ovenplank wordt bereid, blijft lekker sappig. Door verhitting in de oven geeft de plank de geur van het cederhout af en dat wordt als een extra smaak aan het gerecht toegevoegd. Er zijn kleine (19 x 30 cm) en grote planken ... Lees meer
 

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief