De Aga 3-serie

De Aga 3-serie slaat een brug tussen het koken met de traditionele Aga - waarmee het voedsel zijn smaak, textuur en voedingsstoffen behoud - en de groeiende vraag naar een fornuis dat efficiënter met energie kan omgaan. Elk fornuis uit de Aga 3-serie bevat een kookplaat die op een hoge en een lagere temperatuur kan worden ingesteld, een gecombineerde braad- en bakoven, een sudderoven, een warmhoudkast en naar keuze een warmhoudplaat of inductieplaat.

Kookplaat

De fornuizen van de Aga 3-serie hebben op de bovenzijde aan de linkerkant de iconische Aga-deksel. Onder de deksel bevindt zicht een kookplaat die op drie standen ingesteld kan worden:

 • Kookplaat-stand (vergelijkbaar met de hete plaat van de traditionele Aga). Deze stand gebruik je bijvoorbeeld om snel een ketel water aan de kook te brengen, om te wokken en brood te roosteren. Eigenlijk voor alles waarvoor een hoge temperatuur nodig is. Als de plaat op de hoge temperatuur is ingesteld, is de omringende ruimte van de plaat bruikbaar voor koken op een lagere temperatuur.
 • Sudderplaat-stand (vergelijkbaar met de sudderplaat van de traditionele Aga). Deze stand gebruik je bijvoorbeeld om sauzen te maken, melk te koken, eieren te bakken en vlees te sudderen. Dus eigenlijk voor alles waar een meer gematigde temperatuur voor nodig is. De plaat kan op de sudderplaatstand ook rechtstreeks gebruikt worden als een soort grillplaat om bijvoorbeeld tosti’s of quesadilla’s te maken. Als de plaat op de sudderstand is ingesteld, kan de omringende ruimte van de plaat gebruikt worden als warmhoudzone.
 • Uit-stand. Doordat de kookplaat volledig uitgeschakeld kan worden, verbruiken de Aga 3-series aanzienlijk minder energie dan de traditionele Aga’s.

De centrale plaat heeft 12-15 minuten nodig om volledig op te warmen en er is plaats voor drie kookpannen tegelijk.

Warmhoudplaat of inductiekookplaat

Op de bovenzijde aan de rechterkant kan gekozen worden voor een warmhoudplaat of voor een inductiekookplaat. De inductieplaat werkt onafhankelijk van de rest van de Aga en heeft drie standen:

 • 44 °C: voor ontdooien of smelten
 • 70 °C: voor opwarmen en warmhouden
 • 94 °C: om te sudderen

De inductieplaat heeft een brugfunctie waardoor de twee kookzones aaneengeschakeld kunnen worden tot een groter kookoppervlak, wat handig kan zijn bij gebruik van een grotere grillplaat of vispan.

Ovens

De twee gietijzeren ovens bevinden zich aan de linkerkant van het fornuis. Ze kunnen met een knop in- en uitgeschakeld worden en hebben beide ongeveer een uur nodig om volledig op temperatuur te komen.

 • De bovenste oven is een gecombineerde braad- en bakoven die met een knop op de braadovenstand (hoge temperatuur) of op de bakovenstand (gematigde temperatuur) ingesteld kan worden. Boven in de oven zijn de temperaturen hoger dan onder in de oven, waardoor er verschillende temperatuurzones voorhanden zijn. Deze oven kan desgewenst van een timer worden voorzien.
  • Ingesteld op de braadoventemperatuur kun je in deze oven alles bakken waarvoor een hoge temperatuur vereist is. Deze ovenstand gebruik je bijvoorbeeld om brood te bakken, vlees te grillen, groente te roosteren enz. Ook de bodem van deze oven is geschikt om op te bakken, mits eerst het bodemrooster op de bodem geplaatst wordt.
  • Wordt de oven op de bakoventemperatuur ingesteld, dan zijn de oventemperaturen wat gematigder. De oven is dan geschikt voor bijvoorbeeld ovenschotels, vis of om een cake te bakken.
 • De onderste oven is een sudderoven met een temperatuur van ongeveer 120 °C. Deze oven gebruik je voor stoofschotels, bouillon, meringues en je kunt er op de ‘Aga-manier’ in koken. Zorg er altijd voor dat het bodemtrooster op de bodem ligt voordat het voedsel in de oven geplaatst wordt.

  Afhankelijk van het model bevinden zich aan de rechterkant van deze Aga één of twee ovendeurtjes (bij de modellen van 1 meter) of één grote deur (bij het model van 90 cm breedte)
  • Achter de grotere deur van het 90 cm brede model bevindt zich een grote warmhoudkast.
  • Bij de modellen van 1 meter breedte is er de keuze tussen drie of vier deuren. Kies je voor drie deuren, dan bevindt zich rechtsbeneden een warmhoudoven, bij een keuze voor vier deuren heb je behalve de warmhoudoven rechtsbeneden ook nog een opbergruimte rechtsboven waar je Aga-accessoires zoals braadsledes en bakplaten kunt bewaren.

Verder bijzonderheden

Voor de Aga 3-serie is geen afvoerkanaal vereist. Om kookgeurtjes te voorkomen kan de Aga 3 met een afzuigkap gecombineerd worden. De Aga 3-serie is leverbaar in zestien verschillende kleuren. Wat wordt er met de Aga 3 serie geleverd?

 • Grote braadslede met grillrek
 • Kleine braadslede met grillrek
 • Twee bodemroosters
 • Twee ovenroosters
 • Een koude plaat
 • Een toaster
 • Een staalborstel
 • Een plaatlifter (om de platen van de Aga te tillen als ze schoongemaakt moeten worden)

Meer weten over de verschillende mogelijkheden en prijzen van de Aga 3-serie? Bel (0031-246843748) of mail even (saskia@cookerathome.nl) om een afspraak te maken. Dan laat ik u alle kleuren en uitvoeringen zien en dan kunnen we bespreken of dit het juiste model voor u is of dat een ander Aga model een geschiktere keuze is.

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief