De Aga City60

Tot nu toe was een Aga voor kleinbehuisden nooit een optie: met een breedte van minimaal een meter neemt een cooker met twee, drie of vier ovens tenslotte aardig wat ruimte in beslag. Maar daar heeft Aga wat op bedacht: de elektrische City60, een echte cooker en toch maar 60 cm breed! De City60 biedt alle culinaire mogelijkheden van de grotere, traditionele Aga, maar hij past perfect in een kleinere keuken, een appartement of zelfs op een woonboot.

Een echte Aga, maar dan een slagje kleiner

Net als zijn grotere broers is dit compacte fornuis van gietijzer vervaardigd en gaart hij gerechten door middel van de stralingswarmte van het verwarmde gietijzer. Door deze manier van koken garen gerechten gelijkmatig, blijven de smaken behouden en droogt het voedsel niet uit. De City60 kun je, net als de Aga Total Control, naar behoeven in- en uitschakelen. Daardoor kun je het energieverbruik en de warmteafgifte in de hand houden, terwijl je toch van de voordelen van het koken met gietijzer kunt genieten.

Twee ovens

De Aga City60 beschikt over twee ovens, die onafhankelijk van elkaar in- en uitgeschakeld kunnen worden. De bovenste oven bedien je met behulp van de knop die zich links voor op het fornuis bevindt. Er zijn drie standen: Off (uit) – Baking (bakoven) – Roasting (braadoven). De onderste oven dient om gerechten te koken en te laten sudderen.
Braad-en bakoven: Als de oven op de bakoven-stand is ingesteld, dan zijn de temperaturen gematigd warm en dus geschikt voor onder andere cakes, koekjes, vis en ovenschotels. Als de knop wordt ingesteld op de stand voor de braadoven, zijn de oventemperaturen warm tot heet. Als deze oven op temperatuur is, is hij geschikt om te roosteren, vlees te braden, brood te bakken en voor andere gerechten die op een hoge temperatuur moeten garen. In deze gecombineerde bak/braadoven geldt dat zoete en hartige gerechten samen in de oven kunnen worden geplaatst, want er vindt geen smaak- of geuroverdracht plaats.
Sudderoven: Als de onderste oven – de sudderoven – op temperatuur is, is hij geschikt voor slowcooking en om vlees te stoven. Ook kan er in deze oven gekookt worden zoals in de kookoven van de traditionele Aga, maar omdat de City60 over een kookplaat beschikt die steeds even warm blijft (en niet in temperatuur terugloopt zoals bij de ‘warme’ Aga), zal het koken vaker boven op de kookplaat plaatsvinden. Het duurt ongeveer 40 minuten om de ovens volledig op te warmen, maar wil je kunnen profiteren van alle voordelen van het koken met gietijzeren stralingswarmte dan moet je de oven een uur voorverwarmen. Vanuit de temperatuur van de bak-setting duurt het nog een keer 40 minuten voordat de oven de maximale temperaturen van de braadoven heeft bereikt. De bovenste oven van de Aga City60 kan volledig worden geprogrammeerd: er kunnen per dag drie programma’s worden ingesteld, dus je kunt de oven zo instellen dat je gelijk kunt gaan koken als je van het werk thuis komt.

Een kookplaat voor hoge en lage temperaturen

Boven op het fornuis bevindt zich een kookplaat, die verwarmd wordt door een krachtig verwarmingselement. Als de plaat op temperatuur is, blijft hij constant van temperatuur en zakt tijdens gebruik niet terug zoals bij de ‘warme’ Aga het geval is. De kookplaat kun je op twee standen instellen met behulp van de knop die zich links voor op het fornuis bevindt: deze knop heeft drie standen: Off (uit) – Simmer (sudderen) – Boil (koken). Vanuit de uit-stand duurt het 8 minuten voordat de kookplaat op suddertemperatuur is, en 11 minuten voordat hij de hogere temperaturen van de kookstand heeft bereikt. Als de plaat op de hoge kooktemperatuur is ingesteld kan een ketel water of een kookpan snel aan de kook worden gebracht. De omringende ruimte kun je nu gebruiken om iets door te laten koken of om te sudderen. Staat de plaat op de sudderstand, dan kun je er – net als op de sudderplaat van de warme Aga – sauzen maken, vis bakken of melk opwarmen. De ruimte rondom de plaat is nu op de juiste temperatuur om gerechten warm te houden, of je kunt er boter of chocolade smelten. De bovenplaat bestaat uit twee delen; ze kunnen van het fornuis worden afgenomen en in de vaatwasser worden gereinigd.

De City60 Traditional en de City60 Comtemporary

Er zijn twee uitvoeringen van de City60: de Traditional en de Comtemporary. De Traditional heeft dezelfde kookplaatdeksel als zijn grotere Aga-broers, en heeft ook een stang en het bekende Aga-naamplaatje op de bovenste oven. De Comtemporary is iets moderner uitgevoerd: de stang ontbreekt en de deksel is wat platter. Het naamplaatje is bij deze uitvoering wat moderner gestyled en bevindt zich niet midden op de deur zoals bij de Traditional, maar rechts boven op de voorzijde van het zwarte bovenblad. De City60 is er in veertien verschillende kleuren, waaronder de nieuwe kleuren Rose en Lemon. Het fornuis staat op wieltjes, dus mocht je gaan verhuizen, dan kan de City60 zo je nieuwe keuken in gerold worden.

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief