Aga Dual Control

Enkele jaren geleden introduceerde Aga de Total Control, een Aga die werkt met het systeem van warmteopslag in het gietijzeren fornuis, maar die tòch naar behoeven in- en uitgeschakeld kan worden. Nu heeft Aga een nieuw fornuis ontwikkeld: de Aga Dual Control, een Aga die een beetje tussen de traditionele Aga en de Total Control in gaat zitten.

Wat is de Dual Control precies? De Dual Control is een elektrisch fornuis dat verkrijgbaar is in een kleiner model met drie ovens en een grotere met vijf ovens. Het fornuis ziet er ongeveer hetzelfde uit als de traditionele cooker en de Total Control. Bij de Total Control kun je alle ovens en kookplaten onafhankelijk van elkaar in- en uitschakelen, omdat elke oven en elke kookplaat een eigen verwarmingselement heeft. Bij de warme Aga is er maar één keuze: aan of uit. De Aga Dual Control daarentegen heeft van allebei wat: de ovens kun je wel in- en uitschakelen, maar dan allemaal tegelijk. Je kunt de ovens ook op een soort van sluimerstand zetten: de temperatuur is dan lager, maar je kunt dan nog wel van de omgevingswarmte genieten en het kost natuurlijk minder energie. De kookplaten van de Dual Control zijn onafhankelijk van elkaar, en onafhankelijk van de ovens, te bedienen. Het voordeel van dit fornuis is natuurlijk dat je er flink wat energie mee kunt besparen. Aga houdt het zelfs op een besparing van zo’n 46 % aan energie. Natuurlijk is het een en ander afhankelijk van de manier waarop je het fornuis gebruikt en of je vaak gebruik maakt van de mogelijkheid om de ovens en platen volledig uit te schakelen. Misschien wordt het onderscheid tussen de verschillende Aga-modellen duidelijker bij een puntsgewijze opsomming::

Kookplaten

 • Traditionele Aga: de hete plaat (± 400 °C) en sudderplaat
  (± 250 °C) zijn altijd op temperatuur, dus ook altijd klaar voor gebruik.
 • Total Control: de hete plaat (± 300 °C) en de sudderplaat
  (± 200 °C) kunnen in- en uitgeschakeld worden op het moment dat ze nodig zijn. Het duurt het ongeveer tien minuten voordat een plaat volledig op temperatuur is. Wil je beide platen tegelijk opwarmen, dan moet je daarvoor twintig minuten uittrekken, want eerst warmt de ene kookplaat op en dan pas gaat de warmte naar de volgende plaat. De platen zakken in het gebruik minder snel in temperatuur terug dan de platen van de traditionele Aga. De hete plaat van de Total Control wordt minder warm dan de hete plaat van de Aga. Wokken zal dus niet echt goed gaan lukken. Daarvoor in de plaats kun je wel roerbakken in een hapjespan of in een grote koekenpan.
 • Dual Control: wat de platen betreft werkt de Dual Control hetzelfde als de Total Control.

Ovens

 • Traditionele Aga: elke oven heeft zijn eigen temperatuur en die temperatuur blijft constant, dus de ovens zijn altijd klaar voor gebruik. Alle ovenvloeren kunnen gebruikt worden om op te koken of te bakken.
 • Total Control: elke oven kan in- en uitgeschakeld worden, want elke oven heeft zijn eigen verwarmingselement. Het duurt zo ongeveer tussen de twintig en veertig minuten voordat een oven opgewarmd is (dat is verschillend per oven), maar als je ze allemaal tegelijkertijd wilt opwarmen, kost het een uur. Wil je hetzelfde kookresultaat behalen als met de warme Aga, dan moet je, nadat de oven op de juiste temperatuur is, nog een half uur wachten zodat de warmte zich optimaal over de oven kan verdelen. Alleen de braadovenvloer is geschikt om rechtstreeks op te bakken, en dan nog maar voor maximaal twintig à dertig minuten. De ovens kun je ook op een sluimerstand instellen (100-120 °C); het fornuis geeft dan wat omgevingswarmte, maar minder dan bij een traditionele Aga. Vanuit de sluimerstand zijn de ovens sneller op temperatuur.
 • Dual Control: net als bij de traditionele Aga worden de gietijzeren ovens langzaam vanuit een centrale warmtebron indirect verwarmd. Het duurt zon acht uur voordat de ovens volledig op temperatuur zijn. De DC heeft echter ook een lage-temperatuurstand: de ovens blijven dan zo’n 50 °C lager in temperatuur dan de optimale oventemperaturen. Je hebt daardoor minder warmte-uitstraling (prettig in de zomer dus) en lagere verbruikskosten. Vanuit de lage-temperatuurstand duurt het twee tot vier uur voordat de ovens volledig op temperatuur zijn. Als richtlijn zou je aan kunnen houden: vanuit de uit-stand duurt het vier uur tot je de lage-temperatuurstand bereikt hebt, en daarna nog eens vier uur voordat de oven volledig op temperatuur is.

Bij de vijf-oven modellen van de Total Control en de Dual Control zijn de twee linkerovens elektrische ovens die je met een aparte knop kunt in- en uitschakelen. Bovenin bevindt zich de sudderoven van 115 °C en daaronder vind je een warmhoudoven van 65 °C. De sudderoven is geschikt om in te sudderen, maar niet om in te koken zoals je dat bij de traditionele Aga doet.

Uiterlijk

 • Traditionele Aga: deze is er in verschillende uitvoeringen. Niet alleen het aantal ovens kan verschillen (twee, drie of vier), maar ook de warmtebron. In Nederland werken de meeste warme Aga’s op gas: je herkent dit aan de grote zwarte afvoerpijp die tussen de platen omhoog voert en naar buiten gaat. Ook kan de Aga met power flue of balanced flue zijn uitgerust. In beide gevallen moet de Aga bij een buitenmuur staan.
 • Total Control en Dual Control: de Total Control en de Dual Control zijn altijd elektrisch. Ze kunnen beide overal in de keuken worden geplaatst, zelfs in een kookeiland

Bediening

 • Traditionele Aga: geen bedieningsknoppen; de ovens en kookplaten blijven altijd op dezelfde temperatuur.
 • Total Control: het touch-screen bedieningpaneel zit linksboven (bij de 3-oven) of midden-boven (bij de 5-oven) achter een deurtje. Er wordt tevens een afstandbediening bij geleverd waarmee je de ovens kunt programmeren om op bepaalde tijden in- en uit te schakelen.
 • Dual Control: twee knoppen om de kookplaten mee te bedienen en eentje voor de ovens. Het bedieningspaneel bevindt zich op dezelfde plaats als bij de Total Control.

Koken

 • Traditionele Aga: de ovens en kookplaten zijn altijd klaar voor gebruik. De kookplaten zijn heet genoeg voor alle bereidingswijzen. Op de rechterkookplaat kun je rechtstreeks bakken of desgewenst gebruik je daarvoor een velletje Bake-O-Glide. Door de indirecte stralingswarmte van de ovens behaal je altijd uitstekende kookresultaten. De ovenvloeren kunnen voor koken en bakken gebruikt worden.
 • Total Control: ovens en kookplaten moeten eerst op temperatuur worden gebracht. De platen zijn minder heet dan bij de traditionele Aga - dus niet geschikt om te wokken - maar blijven tijdens het koken beter op temperatuur dan bij de traditionele Aga. Rechtstreeks op de plaat bakken lukt alleen bij gerechten die een hele lage temperatuur nodig hebben en ook alleen met een velletje Bake-O-Glide (vanwege de ribbels in de plaat). De ovens van de TC zijn - mits volledig op temperatuur gebracht - juist wat heter dan bij de warme Aga. Koken en bakken op de bodems (zoals bij de warme Aga mogelijk is) kan niet bij de TC. Alleen de oven van de braadoven kun je rechtstreeks gebruiken om op te koken of te bakken. Pas daar echter mee op, want door de directe verwarming van de brander onder de ovenvloer kan het verwarmen soms te hard gaan. Dus doe dat niet langer dan twintig à dertig minuten.
 • Dual Control: voor de kookplaten geldt hetzelfde als voor de kookplaten van de Total Control. Voor de ovens geldt hetzelfde als voor de ovens van de traditionele Aga (mits ze eerst op temperatuur zijn gebracht).

 

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief