De Aga Total Control

Er gaat natuurlijk niets boven het comfort van een ‘warme’ Aga; altijd klaar voor gebruik, uitstekende kookresultaten en ook nog een aangename temperatuur in de keuken. Maar wat te doen als je een supergeïsoleerd huis hebt? Een keuken op het zuiden met veel ramen? Of een kleine keuken waar het snel warm wordt? Aga heeft hiervoor de elektrische Aga Total Control ontworpen: een Aga die net als de traditionele Aga volgens het principe van warmte-opslag werkt, maar met de extra mogelijkheid de kookplaten en ovens allemaal afzonderlijk in te schakelen als je wilt koken of de keuken wilt verwarmen, en uit te schakelen als je ze niet nodig hebt.

De Total Control ziet er hetzelfde uit als een normale drie-oven Aga, met één klein verschil: er is geen afvoerpijp. Het andere belangrijke verschil, het bedieningspaneel, zit netjes verstopt achter het gietijzeren deurtje linksboven. Met behulp van dit bedieningspaneel bepaal je hoe en wanneer je het fornuis wilt gebruiken. Je kunt elke oven en elke kookplaat handmatig inschakelen, maar je kunt de ovens ook programmeren met de bijgeleverde afstandsbediening (de kookplaten kun je alleen handmatig bedienen). Het fornuis schakelt dan op de voorgeprogrammeerde tijden in en uit, waardoor je minder rekening hoeft te houden met de opwarmtijden, en geen stroom verbruikt als het niet nodig is.
Na gebruik wordt de Total Control uitgeschakeld of hij gaat naar een sluimerstand. Op de sluimerstand blijven de ovens wel ingeschakeld, maar op een lagere temperatuur (100 °C - 120 °C): het fornuis gebruikt dan minder energie, maar geeft toch nog wat omgevingswarmte. Vanuit de sluimerstand is het fornuis ook sneller op kooktemperatuur dan wanneer je het vanuit de uit-stand volledig op kooktemperaturen wilt brengen.

Koken op een Total Control lijkt veel op het koken op een traditionele Aga, maar er zijn enkele verschillen:

 • Vergeet niet de ovenventilator in te schakelen als je in de ovens kookt. Stoom en kookgeurtjes worden dan via de ventilatiepijp van het fornuis naar buiten afgevoerd. Als je de ventilator niet inschakelt, heb je meer last van condens. Schakel de ventilator niet in voordat de oven volledig op temperatuur is (het lampje op het bedieningspaneel brandt dan permanent groen), anders duurt het langer om de oven op te warmen.
 • De hete plaat heeft 10 tot 12 minuten nodig om op te warmen, de sudderplaat doet er 8 tot 10 minuten over. Maar let op: warm je de twee kookplaten tegelijkertijd op, dan begint de sudderplaat pas met opwarmen als de hete plaat al op temperatuur is, dus dan heb je voor het opwarmen van de sudderplaat zo’n 20 minuten nodig.
 • De kookplaten van de Total Control zakken in temperatuur minder snel terug dan de kookplaten van de traditionele Aga, omdat op de Total Control elke kookzone zijn eigen warmtebron heeft.
 • De hete plaat van de Total Control wordt minder warm dan de hete plaat van de Aga. Wokken zal dus niet echt goed gaan lukken. Daarvoor in de plaats kun je wel roerbakken in een hapjespan of in een grote koekenpan.
 • De sudderplaat kun je rechtstreeks gebruiken om iets op te bakken, net als bij de traditionele Aga.
 • Een koude braadoven heeft ongeveer 35 minuten nodig om volledig op temperatuur te komen. Vanuit de Sluimer-stand duurt dit ongeveer 15 minuten.
  Een koude bakoven heeft ongeveer 22 minuten nodig om volledig op temperatuur te komen. Vanuit de Sluimer-stand duurt dit ongeveer 15 minuten.
  Een koude sudderoven heeft ongeveer 45 minuten nodig om volledig op temperatuur te komen. In de sluimerstand is de sudderoven al op temperatuur. Hoe langer de sudderoven verwarmd wordt, hoe beter de kookresultaten zullen zijn. De hier vermelde opwarmtijden gelden alleen als je één oven of één kookplaat inschakelt. Als je meerdere zones tegelijkertijd inschakelt, kan het langer duren voordat de afzonderlijke zones zijn opgewarmd.
 • Als je niet alle kookzones inschakelt, moet je, na het bereiken van de gewenste temperatuur, bij voorkeur nog 30 minuten wachten voordat je met koken begint. De gietijzeren elementen zijn dan volledig doorgewarmd en de temperatuur is stabiel. Dit is met name van belang als je grotere hoeveelheden bereidt.
 • Als je alle zones gelijktijdig inschakelt, duurt het ongeveer een uur voordat het hele fornuis volledig op temperatuur is.
 • Plaats nooit gerechten in een oven voordat deze volledig op temperatuur is. De oven is op temperatuur als het bijbehorende groene lampje op het bedieningspaneel permanent brandt.
 • Bij de traditionele Aga kun je van de ovenvloeren gebruik maken om te bakken en/of te koken. Bij de Total Control kun je alleen de braadovenvloer gebruiken, en dan voor ten hoogste 30 minuten. Daarna moet je het gerecht op een rooster plaatsten. De bakovenvloer en de sudderovenvloer mogen niet rechtstreeks gebruikt worden, alleen met een rooster erop. De braadoven moet minimaal een uur verwarmd worden voordat je rechtstreeks op de bodem van de oven kunt koken/bakken, want de temperatuur op de bodem is pas na een uur stabiel.

 

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief