Everhot

De jongste telg uit de familie van Engelse cookers. Oorspronkelijk huisde het bedrijf in een watermolen in de Cotswolds, maar doordat de vraag naar Everhots toenam, is het bedrijf verhuisd naar een productiesite niet ver van de molen vandaan. Ook in deze fabriek, gelegen aan de rivier de Cam, maakt men gebruik van waterkracht. De oude watermolen de Coaley Mill, waar de eerste Everhot ontworpen werd, wordt nog steeds als showroom voor de cookers gebruikt.

Zo’n dertig jaar geleden kwam de eerste Everhot-cooker op de markt. Dit elektrische fornuis werkt, net als de Aga, met het principe van warmte-opslag, maar het is slechts 60 cm breed. Een gat in de markt natuurlijk, want de bestaande cookers waren allemaal een flinke slag groter en waren tot dan toe minder geschikt voor de kleinere keuken. Deze Everhot is gemaakt van een combinatie van gietijzer en staal. De cooker bevat twee ovens boven elkaar, waarvan één met een grill, en een kookplaat waar plaats is voor vier pannen. Het geheel wordt afgedekt met een deksel ter grootte van de cooker, dus 60 x 60 cm. De eerste Everhot, destijds ontworpen door de molenaar van de Coaley Mill, is nog steeds verkrijgbaar. Tegenwoordig kan er desgewenst een bedieningspaneel worden geïnstalleerd dat de mogelijkheid geeft de kookzones allemaal apart in te stellen.

De Everhot is verkrijgbaar in zes kleuren en heeft tegenwoordig vijf modellen, variërend van 60 cm tot 150 cm breed. De modellen gaan allemaal uit van het warmte-opslagprincipe, maar bij de modellen van 100 en 120 cm breed kun je ook kiezen voor de toevoeging van een inductieplaat, speciaal bedoeld voor de warmere dagen of om snel te kunnen koken. Bij alle modellen zijn de verschillende kookzones/ovens onafhankelijk van elkaar in te stellen op de gewenste temperatuur. Daarvoor bevindt zich achter een van de gietijzeren deurtjes een bedieningspaneel waar je de temperaturen kunt regelen en de ovens en/of kookplaten kunt timen. Doordat de Everhot na het koken op een lager pitje kan, is de warmteafgifte minder dan bij een cooker die altijd op temperatuur is.

Geen gas, geen kolen, geen olie, alleen elektrisch. De Everhots hebben genoeg aan een normaal 13-ampère stopcontact, of twee van deze stopcontacten voor de grotere modellen. Dit geeft ook de mogelijkheid om (deels) met zonne- of windenergie te werken. Op het bedieningspaneel is er ook de keuze voor een eco-stand, die je zowel met de hand als met de timer kunt instellen. Er is geen afvoer nodig en ook geen plint of betonnen vloertje, waardoor de fornuizen ook bij een verhuizing gemakkelijk meegenomen kunnen worden. De elektrische Everhots hebben geen jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig.

De manier van koken op een Everhot lijkt op het koken op de Aga. Bij de Everhot moeten echter eerst de ovens en kookplaten op temperatuur worden gebracht. Voor de hete plaat duurt dat 45 minuten, voor de hete oven 90 minuten. Het opwarmen neemt minder tijd in beslag als de ovens al op een lage stand of op de eco-stand staan. De hete oven kun je versneld verwarmen door eerst de grill even aan te zetten. Behalve de manuele instelling kun je de ovens en kookplaten ook met behulp van een timer instellen, waardoor je de kookzones op temperatuur kunt hebben op het moment dat je wilt koken.

Een aardige gebruikerssite is: http://www.allaboutyou.com/community/forums/thread/1477400. Hier vind je meer dan veertig pagina’s met vragen en antwoorden van (toekomstige) Everhot-gebruikers.

Wil je het Aga basiskookboek gebruiken voor de Everhot, klik dan hier om een inlegvel te printen waarop de kooktechnische aanwijzingen voor de Everhot staan.

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief