Aga-S-Serie

Six-Four en Four-Two

Sinds 1999 zijn er, behalve de traditionele ‘warme’ Aga’s ook ‘koude’ Aga’s te koop. Dit zijn conventionele fornuizen die naar behoeven in- en uitgeschakeld kunnen worden. Ze hebben echter wel het gietijzeren ‘jasje’ van de Aga aan, waardoor dit moderne fornuis toch net zo robuust en nostalgisch als de traditionele Aga oogt. Bij deze fornuizen vind je geen kookplaten aan de bovenzijden, maar zes of vier gaspitten of desgewenst een keramische plaat. Deze nieuwe generatie Aga’s, de S-serie, is geschikt voor iedereen die wel de uitstraling van de oorspronkelijke Aga wil, maar niet gecharmeerd is van de warmte die deze Aga uitstraalt. De Aga Six-Four is een meter breed en heeft zes gaspitten en vier ovens. De Four-Two is een soortgelijk fornuis, maar dit is wat kleiner: het heeft vier gaspitten en twee ovens.

Op een Aga Six-Four en op een Four-Two kook je op een andere manier dan op een traditionele Aga. Hoewel er in beide fornuizen ovens zijn die dezelfde temperatuur kunnen hebben, is de sóórt warmte anders. Als je bijvoorbeeld in de traditionele Aga aardappels kookt, dan kook je ze even aan, dan giet je ze af en vervolgens stomen ze verder gaar in de kookoven van 100 °C. Zou je ditzelfde doen met een Aga Six-Four of Four-Two, en je stelt daarbij een van de ovens in op 100 °C, dan bereik je niet hetzelfde resultaat. De recepten die speciaal voor de traditionele Aga zijn gemaakt, zijn daarom niet zonder meer te ‘vertalen’ naar de fornuizen van de Aga S-serie. Daarentegen kun je voor de Six-Four en de Four-Two dus wel gebruik maken van alle bestaande kookboeken.

Six-Four

De Six-Four heeft vier ovens: rechtsboven is een elektrische conventionele oven en rechtsbeneden een sudderoven, die op de laagste stand ook als bordenwarmer gebruikt kan worden. Linksbeneden vind je de heteluchtoven en linksboven is de grill.
Boven op het fornuis vind je zes pitten. Dit kunnen gaspitten zijn, waaronder een krachtige wokbrander, of een keramische plaat. De Six-Four op gas beschikt ook nog over een grillplaat die op twee gasbranders gelegd kan worden. Bij de keramische Six-Four wordt hiervoor in de plaats een grillpan geleverd.

Four-Two

De kleinere uitgave van de Six-Four, 60 cm breed. Vroeger heette dit fornuis de Companion.
De grill- en de conventionele oven zijn hier gecombineerd in de bovenste oven. Daaronder bevindt zich de heteluchtoven. De Four-Two heeft vier branders: een wokbrander, die net als op de Six-Four op een hoge en een lage stand kan, een middelgrote brander en twee snelwerkende branders. Een soortgelijk fornuis als de Four-Two wordt ook wel eens als module aan een traditionele Aga gebouwd.

 

De gasbranders
 

Halfsnelle branders: 1,75 kW
(6-4: linksachter en middenvoor)
(4-2: linksachter)

 
Kleine tot middelgrote gasvlam. Voor normaal koken in kleine pannen, zacht pruttelen, sudderen en pocheren.
Snelle brander: 3 kW
(6-4: rechtsachter en rechtsvoor)
(4-2: rechtsachter en rechtsvoor)

 
Voor middelgrote en grote pannen. Voor normale kook- en bakprocessen.
Ultrasnelle brander: 5 kW
(6-4: middenachter)
Instelbaar in stappen van 1 kW.
Voor grote pannen en om iets snel aan de kook te brengen, bijvoorbeeld een pan met pasta, jam of een ketel met water. Deze pit kun je ook gebruiken als je met een grillpan wilt grillen.
 
Wokbrander: 4,5 kW
(linksvoor)
Deze heeft twee of drie ringen. Op de hoogste stand gebruik je deze brander voor roerbakken of snel water aan de kook brengen. Heb je minder warmte nodig, dan zet je de buitenste ring laag.
 
Bakplaat
(ligt op de branders aan de rechterkant; standaard bij de 6-4,
bij de 4-2 los verkrijgbaar)
De ene kant van de plaat is geribbeld, de andere kant glad. Hij ligt op twee branders, waardoor met verschillende temperaturen gewerkt kan worden: bijvoorbeeld de achterzijde met hoog vuur om te bakken, de voorzijde met laag vuur om warm te houden.
Verwarm de plaat 5 à 10 minuten voordat je gaat bakken. Hij is heet genoeg als je er een druppel op laat vallen die gelijk verdampt.
Bestrijk de ingrediënten (niet de plaat) met olie en/of zout, peper, kruiden. Niet te veel olie, want dan worden de ingrediënten gewoon gebakken.
Grill op hoog vuur totdat het voedsel loslaat van de plaat, wacht dus tot een mooi korstje ontstaat, dan kun je er gemakkelijk met een spatel onder. Dikkere ingrediënten, die ook van binnen gaar moeten worden, gaan op wat lagere temperatuur. Keer ze halverwege de grilltijd met een tang.
De grill is geschikt voor dunnere lapjes vlees of dikkere die rood mogen blijven van binnen (biefstuk).
Vis: grill het liefst stevige vis zoals tonijn, zalm en zwaardvis. Vissen die los van structuur zijn, vallen sneller uit elkaar.
Groenten: kies stevige groenten met een korte gaartijd. Als je ze van tevoren met zout bestrooit en een half uur laat liggen, trekt er wat vocht uit. Dep dan voor het grillen eerst droog.
 

De ovens

Voor al de ovens geldt: de lucht moet kunnen circuleren. Bij het voorverwarmen kan de oven iets hoger worden ingesteld dan de aangegeven temperatuur, want door het openen van de deur ontsnapt weer hitte.

 

Conventionele oven
(6-4:rechtsboven)
(4-2: bovenste oven)
Elektrische oven. In deze oven is het bovenin warmer dan onder in de oven. De oven is geschikt voor:
• Bakken van vlees en gevogelte.
• Bakken van soufflées, cakes en andere gerechten die kunnen inzakken; de ovendeur tijdens baktijd niet openen.
• Aardappelschotels.
• Groenten roosteren: 20 à 30 minuten op 225 °C.
Hoog in de oven: gerechten die een bruine korst moeten krijgen.
Laag in de oven: pizzabodems, taarten of quiche.
Midden in de oven: de rest van de gerechten
 
Sudderoven
(6-4: rechtsbeneden)
Wordt gebruikt voor slow-cooking en op de laagste stand om servies voor te verwarmen
• Langzaam garen van soep, curries en smoor- en stoofgerechten
• Drogen van meringues
• Garen van graan en peulvruchten (hooikistmethode).
Gerechten moeten eerst op de gaspitten op temperatuur worden gebracht, voordat ze in deze oven gaan.
Pannen moeten een goed sluitend deksel hebben.
Pannen en schalen niet rechtstreeks op de bodem zetten, maar op het ovenrooster.
 
Heteluchtoven
(6-4: rechtsbeneden)
(4-2: onderste oven)
Deze oven kan met een timer ingesteld worden.
Stel de temperatuur van de heteluchtoven zo’n 10% lager in dan het recept aangeeft, of verkort de bereidingstijd.
• Voor de meeste soorten gebak.
• Bij het gelijktijdig gebruiken van meerdere bakplaten.
• Om snel even iets te bakken, bijvoorbeeld afbakbrood.
 
Grilloven
(6-4: linksboven)
(4-2: geïntegreerd in de conventionele oven)
De grill gebruik je om voedsel snel te bruinen en een krokant korstje te geven. Je verwarmt de grill 2 minuten voor. Er zijn twee standen: één voor de volledige grill en één voor een kleiner gedeelte. De deur van de grill moet open blijven als de grill aan staat.
De grillfunctie is het meest geschikt voor middeldikke stukken vlees of vis en voor liggende groenten zoals asperges. Hoe dikker de stukken, hoe groter de afstand tot het grillelement.
Bestrijk vlees of vis dun met olie en keer het product halverwege de tijd.
Je kunt met de grill ook smaak en kleur geven aan gratins en crème brûlée.
Het bruiningsvermogen neemt af als de ruimte tussen het voedsel en het element stijgt. Als de afstand te groot is, wordt de bruiningstijd zo lang dat het voedsel overgaar wordt.

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief