Rayburn

Uit de historische ijzergieterijen in Coalbrookdale waar de Aga’s gemaakt worden, komt sinds 1946 ook het zusje van de Aga: de Rayburn.
De Rayburn is, net als de Aga, een gietijzeren fornuis dat heel eenvoudig te bedienen is. Het comfortabele van de Aga is dat hij altijd aan is, en dus ook altijd klaar voor gebruik is. De Rayburn daarentegen schakel je in (of zet je hoger) zodra je wilt gaan koken, wat weer als voordeel heeft dat je de warmte van het fornuis en daarmee ook de keukentemperatuur naar behoeven kunt regelen. Er zijn Rayburns waarop je alleen kunt koken, maar er bestaan ook Rayburns die de warmwatervoorziening regelen of die je zelfs aan de centrale verwarming kunt koppelen.

Rayburns zijn er in houtgestookte uitvoeringen en op gas. Net als de Aga zijn ze leverbaar in verschillende kleuren. De Rayburn is eventueel ook met de Four-Two van Aga te combineren. In de winter gebruik je dan de Rayburn, en in zomer, als je het te warm vindt om de Rayburn te stoken, kook je op de Four-Two. Omdat de Aga en de Rayburn uit dezelfde fabriek komen, sluiten de kleuren van de Rayburn en de Four-Two precies op elkaar aan.

De Rayburn heeft twee ovens: een grote hoofdoven en daaronder een kleinere oven. De kleine oven is qua temperatuur de helft van de bovenste oven (bij de gietijzeren modellen) of een derde van de temperatuur van de bovenste oven (bij de plaatstalen modellen). Met de kleine gietijzeren ovens kun je op een lage temperatuur koken, maar de plaatstalen ovens zijn daar niet heet genoeg voor; deze kun je wel gebruiken om voedsel warm te houden en servies voor te verwarmen.

Koken op de Rayburn verloopt grotendeels hetzelfde als op de Aga, en daardoor kun je de recepten, kookvideo’s en tips op deze website ook allemaal voor de Rayburn gebruiken. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook enkele verschillen:

  • De Aga heeft bovenop twee kookplaten: een hete plaat en een sudderplaat. Bij de Rayburn is dat één grote kookplaat die geleidelijk van heet naar minder heet verloopt. Hoe hoger de stand van de Rayburn, hoe heter de kookplaat. Zowel bij de Aga als bij de Rayburn kunnen de pannen half op de plaat gezet worden om de temperatuur in de pan te reduceren. Bij beide fornuizen is het mogelijk om rechtstreeks op de kookplaat te bakken; bij de Aga gebeurt dit op de sudderplaat, bij de Rayburn op de kookplaat die ingesteld is op een gemiddelde temperatuur.
  • De Aga heeft twee, drie of vier ovens die een constante temperatuur hebben. Bij een Aga zet je een gerecht op een bepaalde hoogte in een van de ovens. Bij de Rayburn stel je zelf de gewenste oventemperatuur in. Bij beide fornuizen is het boven in een oven warmer dan onder in de oven. Kookluchtjes komen niet in de keuken, maar gaan rechtstreeks naar buiten.
  • De braadoven van de Aga is vergelijkbaar met de Roast-stand van de Rayburn. Grillen gebeurt boven in de braadoven van de Aga of boven in de hoofdoven van de Rayburn. Bij beide fornuizen wordt de vloer van de hete oven gebruikt als een grote bakplaat, bijvoorbeeld om een pan met vlees op te zetten, of om rechtstreeks taarten en pizza’s op te bakken. Zowel bij de Aga als bij de Rayburn kan elke vierkante centimeter van de oven benut worden (omdat de lucht niet hoeft te circuleren). Juist omdát de lucht stil staat vindt er geen smaakoverdracht tussen de verschillende gerechten plaats. Je kunt dus tegelijkertijd in één oven een visschotel en een appeltaart bakken. Wordt een gerecht te bruin, dan schuif je de koude plaat erboven, zodat de hitte aan de bovenkant van het gerecht tijdelijk geblokkeerd wordt.
  • De bakoven van de Aga is vergelijkbaar met de Bake-stand van de Rayburn. Bak je hier een cake of een soufflé, dan mag je gerust de ovendeur openen om even te kijken; de warmte blijft in de oven, dus de cake of soufflé zal niet inzakken.
  • De kookoven van de Aga is vergelijkbaar met de hoofdoven van de Rayburn op de Simmering-stand of met de kleine gietijzeren oven. (Bij de kleinere modellen Rayburn die een plaatstalen kleine oven hebben, kan deze oven niet gebruikt worden als kookoven. Je kunt dan alleen de hoofdoven op de Simmering-stand gebruiken).
  • De warmhoudoven van de Aga is vergelijkbaar met de onderste oven van de kleinere Rayburn-modellen (die met de plaatstalen kleine oven) of met de onderste oven van de grotere modellen, maar dan wel op een lage Simmering-stand.
  • Bij de houtgestookte Rayburns zul je altijd wat meer moeten ’spelen’ met de schuiven, de houtsoort, of het wel of niet openen van de deurtjes en de platen om de ovens en de platen precies op de juiste temperatuur te krijgen.
  • Het grote pluspunt van de gietijzeren ovens en kookplaten van de Aga en Rayburn: gemorste restjes verkolen. Deze kunnen eenvoudigweg van de plaat of uit de oven geveegd worden.

Wil je het Aga basiskookboek gebruiken voor de Rayburn, klik dan hier om een inlegvel te printen waarop de kooktechnische aanwijzingen voor de Rayburn staan.

 

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief