koken op de Aga
en andere grote fornuizen
Blog dec 2018
 

Kookwekker

Iedere Aga-bezitter heeft ooit wel eens een onherkenbaar zwart klompje in een van de ovens gevonden. Zou het een broodje zijn geweest? Een restje ovenschotel? Of een vergeten bladerdeegstengeltje?

Omdat een Aga ervoor zorgt dat er geen kookluchtjes in de keuken komen, ruik je het niet snel als er iets aanbakt of te lang in de oven staat. Daarom moet je altijd een kookwekker instellen die je eraan herinnert dat er een oven in gebruik is.
Van het merk Salter is er een kookwekker waarop je tegelijkertijd vier verschillende kooktijden kunt instellen. Handig als alle vier de ovens gelijktijdig in gebruik zijn. De vier individuele timertjes op de kookwekker geven verschillende piepjes: één piepje voor oven I, twee piepjes voor oven II, enzovoort, zodat je altijd weet in welke oven nog in gebruik is. De kookwekker kost € 17,95 en is hier verkrijgbaar.

Heb je geen kookwekker, of heb je iets in de oven dat uren lang of een hele nacht moet staan? Gebruik dan een van de volgende geheugensteuntjes:
- Plak een Post-it plakpapiertje op de deur van de oven die in gebruik is.
- Plak een koelkastmagneetje op de ovendeur. Van het Aga-merk is er hiervoor een speciale magneet met de tekst I’m cooking.
- Leg een knoop in de theedoek of handdoek die je over de stang van de Aga hangt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam*:

E-mail*:

Reactie*:

 

Code:

Vul code in*:

 
 Engelse maten, gewichten en temperaturen

Gebruik je vaak Engelse Aga-kookboeken en recepten? Sinds 1960 wordt ook in Groot-Brittanië het metrieke stelsel gebruikt, maar in oudere kookboeken, en ook in de praktijk, wordt nog steeds vaak met (fluid) ounces, pounds e.d. gewerkt (Imperial system) en soms zie je ook nog temperaturen in Fahrenheit. Hierbij een conversietabel. ... Lees meer
 
 Was drogen op de Aga

Echte Aga-enthousiastelingen maken zoveel mogelijk gebruik van de warmte van de Aga. Een goede manier om de warmte van de cooker tussen de maaltijden door en ’s nachts optimaal te gebruiken is door de was op de Aga te drogen. De natte was kan op de deksels of de warmhoudplaat gelegd worden of aan de stang worden gehangen om te drogen. Vouw de ... Lees meer
 
 Potjes gemakkelijk openen

Heb je wel eens zonder enig resultaat aan een vastzittend dekseltje staan draaien en daarna met geblesseerde pols het strijdtoneel verlaten? En heb je ook een keukenla vol gereedschap en tupperware-matjes om onwillige dekseltjes weer open te krijgen? Gooi maar weg, want ook hiervoor biedt de Aga een simpele en effectieve oplossing: Potjes met metalen ... Lees meer
 
 Bakvormen voorverwarmen en invetten

Bak je regelmatig brood of gebak? De vorm moet dan meestal ingevet worden. Soms wordt voor het invetten olie geadviseerd, maar met olie blijft het brood of gebak vaker aan de vorm plakken dan wanneer je de vorm met (al dan niet gesmolten) boter invet. Warme vormen zijn veel gemakkelijker in te vetten dan koude vormen. Zet de vormen dus, voordat ... Lees meer
 

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief