koken op de Aga
en andere grote fornuizen
Blog feb 2020
 

Vlees grillen in de grillpan

Vlees grillen gaat het beste in een gietijzeren grillpan, want gietijzer is bestand tegen de hoge temperaturen die nodig zijn om vlees te grillen. Een grillpan heeft opstaande richeltjes die een patroontje in het vlees branden. Zodra de richeltjes mooi in het vlees staan, kun je het vlees een kwartslag keren, dan ontstaat een ruitjespatroon. Aga heeft een goede ronde grillpan met richeltjes die een mooie scherpe afdruk in het vlees branden. 

Vlees grillen gebeurt altijd op een hoge temperatuur. Daarom verwarm je pan altijd eerst voor in de braadoven totdat hij goed heet is. Doe dit minimaal tien minuten. Het kan geen kwaad om een gietijzeren pan langer in de braadoven te laten staan, want die kan er tegen. Zet de pan daarna op de hete plaat en laat hem nog eens goed doorwarmen: de hete plaat is immers nog warmer dan de braadoven, en om goed te grillen is een hele hete pan nodig.
Vet het vlees in met wat olie. Vet niet de pan in, want het verbrandende vet zou dan verbranden en enorm gaan walmen. Als het vlees een randje vet heeft, kun je ook daarmee de pan wat invetten; bestrijk echter alleen het gedeelte waarop het vlees komt te liggen. Probeer het vlees niet met de spatel of de vleestang van de bodem los te trekken. Zodra het vlees klaar is om omgedraaid te worden, laat het vanzelf los.

Vlees in een grillpan kan spatten. Wil je de binnenzijde van de deksel schoon houden, dan kun je er een natte theedoek voor hangen, de koude plaat voor zetten of je gebruikt het Aga Splash Shield, de spatlap die je na gebruik gemakkelijk schoon veegt (€ 26,- bij de Aga-dealer).

Dunne lapjes vlees worden maar aan één kant gegrild, dikkere lappen moeten aan beide kanten gedaan worden. Zodra de ene kant klaar is, keer je het vlees om en dan verplaats je de grillpan naar de bodem van de braadoven, waar het vlees nog even door kan garen. Wil je het vlees rosé of rood van binnen houden, dan kun je ook kiezen om de pan in de bak- of kookoven te zetten. Zet het vlees achter in de oven, zodat de eventuele spetters de ovendeurtjes niet zo vies maken.

Een gietijzeren grillpan bereid je op zijn taak voor door hem in te branden. Doe een dun laagje neutrale olie in de pan en zet hem een nachtje in de kookoven. Veeg de olie daarna met een keukenpapiertje eruit. De olie vormt zo een soort antiaanbaklaagje. Maak de pan na gebruik niet met sop schoon, maar veeg hem gewoon met een keukenpapiertje uit; de pan bouwt zo een steeds betere antiaanbaklaag op. Is de pan een keer aangebakken, gebruik ook dan geen sop, maar laat de pan met water weken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam*:

E-mail*:

Reactie*:

 

Code:

Vul code in*:

 
 Gebonden soep

Veel mensen houden van een lekkere dikke, gebonden soep. Ook gebonden soepen zijn er in soorten en maten. Gebonden soepen worden onderverdeeld in: Crèmesoepen: worden gebonden met een roux (boter plus meel) Veloutésoepen: worden gebonden met een roux (boter plus meel) en een liaison (room plus eidooier). Velouté lijkt ... Lees meer
 
 IJsthee

In de Tip van de maand juni 2009 stond een recept voor lekkere zelfgemaakte lemonade. Een andere frisse zomerse dorstlesser is ijsthee. Ook ijsthee is, na het afkoelen van de thee, in een wip gemaakt. De basis van ijsthee is altijd versgezette en daarna afgekoelde thee. Voor ijsthee kun je allerlei soorten thee gebruiken, al worden sommige soorten ... Lees meer
 
 Lemonade

In warme zomers wordt er heel wat koude frisdrank weggewerkt. Lekker hoor, zo’n koud drankje, maar eigenlijk zijn de drankjes meestal iets te zoet en bevatten ze te veel kleurstoffen, smaakmiddelen, en suiker of kunstmatige zoetmiddelen. Wat de verpakking je ook wil laten geloven, in de meeste gevallen is limonade niet veel meer dan water, zoetigheid ... Lees meer
 
 Aga-cakeweetjes

De gietijzeren ovens van de Aga geven een prachtige gelijkmatige warmte waar al je baksels van profiteren. Bovendien staat de warmte in de ovens stil, waardoor er geen vocht uit het gebak waait en het gebak dus ook minder uitdroogt. Gebak uit de Aga zal dan ook meestal goed lukken. Er is echter één gebaksoort die wel eens problemen blijkt ... Lees meer
 
 Dikke bodems en dunne bodems

‘Kan ik mijn oude pannen blijven gebruiken als ik op de Aga ga koken?’ is een veelgestelde vraag van nieuwe Aga-bezitters. Dat kan inderdaad, mits de bodem goed recht is, anders zal de warmteoverdracht tussen de kookplaat en de bodem van de pan niet optimaal zijn. Je kunt echter niet altijd zien of een bodem goed recht is; een liniaal tegen ... Lees meer
 
 Pannenkoeken bakken

Geen groter feest voor kinderen dan een royale stapel versgebakken pannenkoeken. Pannenkoeken is een van de weinige gerechten die je helemaal boven op de Aga maakt, in plaats van in de ovens. Omdat de deksels van de platen in dat geval lang open staan, trekt er warmte uit de Aga. Door de teruglopende warmte wordt het moeilijker om een flinke stapel ... Lees meer
 
 De spatlap

De binnenkanten van de kookplaatdeksels worden tijdens het koken en bakken al snel vuil door het spattende voedsel. Omdat we allemaal niet zo dol zijn op het poetsen van de hete deksels, zou het prettig zijn als de deksels gewoon schoon zouden blijven. Voorkomen is immers beter dan poetsen! Je houdt de deksels schoon door, voordat je met koken begint, ... Lees meer
 
 Feest voor vogels

Een aantal jaren geleden mochten de vogels in onze tuinen blij zijn als ze de broodkruimels uit het uitgeklopte tafelkleed van het grasveld konden pikken. Tegenwoordig is er een keur van lekkernijen voor de wintergasten, zoals noten- en pittenmengsels, pindanetjes en vetbollen. Deze vogeltraktaties zijn met de Aga gemakkelijk te maken. Neem een ... Lees meer
 
 Flamberen

Een koude maand, december. Maar aan tafel kunnen we het lekker warm maken met een feestelijk brandend vuurtje op ons eten. Flamberen dus! Wat is flamberen nu precies? Aan sommige gerechten wordt sterke alcoholische drank toegevoegd om de smaak van het gerecht te verbeteren. De alcohol heeft echter een overheersende smaak. Door de alcohol te verbranden ... Lees meer
 
 Winterse decoraties uit de Aga

In deze maand wordt het huis weer in warme, winterse sferen gehuld en we beginnen ook alweer aan mooie decoraties voor Kerstmis. Met behulp van de Aga zijn er heel wat sfeervolle, natuurlijke decoraties te maken. De dennenappels die je nu buiten vindt, zijn allemaal gesloten. Ze gaan weer open staan als je ze in de warmhoud- of kookoven droogt of ... Lees meer
 
 Barderen, larderen en pikeren

Drie verschillende kooktechnieken die alle drie hetzelfde doel hebben: vlees tijdens de bereiding tegen uitdroging beschermen. Barderen: Het omwikkelen van vlees, vis, gevogelte of wild met plakjes vers vet spek of niet te dunne plakjes doorregen spek. Soms wordt het hele product met spek bedekt, maar soms ook alleen een gedeelte van het vlees, ... Lees meer
 
 De open haard

Alhoewel we een lekker warme Aga in huis hebben staan die een behaaglijke temperatuur afgeeft, is het ook gezellig om lekker rond om het vuur van de open haard te kruipen. Ook bij het aanmaken en branden van de open haard kan de Aga je van dienst zijn. Aanmaakhout dat nog niet droog genoeg is om de open haard mee aan te steken, droog je gemakkelijk ... Lees meer
 
 Zongedroogde tomaten

In de tijd dat de tomaten goedkoop zijn, loont het om je eigen zongedroogde tomaten te maken. Snijd de tomaten in plakjes of halveer ze. Strooi er desgewenst zout, peper en kruiden naar smaak op ze en leg ze in de braadslede op het grillrekje (rekje op de hoogste stand) in de kookoven. Een paar uur in de oven moet genoeg zijn. Als je een warmhoudoven ... Lees meer
 
 Kookwekker

Iedere Aga-bezitter heeft ooit wel eens een onherkenbaar zwart klompje in een van de ovens gevonden. Zou het een broodje zijn geweest? Een restje ovenschotel? Of een vergeten bladerdeegstengeltje? Omdat een Aga ervoor zorgt dat er geen kookluchtjes in de keuken komen, ruik je het niet snel als er iets aanbakt of te lang in de oven staat. Daarom ... Lees meer
 
 Engelse maten, gewichten en temperaturen

Gebruik je vaak Engelse Aga-kookboeken en recepten? Sinds 1960 wordt ook in Groot-Brittanië het metrieke stelsel gebruikt, maar in oudere kookboeken, en ook in de praktijk, wordt nog steeds vaak met (fluid) ounces, pounds e.d. gewerkt (Imperial system) en soms zie je ook nog temperaturen in Fahrenheit. Hierbij een conversietabel. ... Lees meer
 
 Was drogen op de Aga

Echte Aga-enthousiastelingen maken zoveel mogelijk gebruik van de warmte van de Aga. Een goede manier om de warmte van de cooker tussen de maaltijden door en ’s nachts optimaal te gebruiken is door de was op de Aga te drogen. De natte was kan op de deksels of de warmhoudplaat gelegd worden of aan de stang worden gehangen om te drogen. Vouw de ... Lees meer
 
 Potjes gemakkelijk openen

Heb je wel eens zonder enig resultaat aan een vastzittend dekseltje staan draaien en daarna met geblesseerde pols het strijdtoneel verlaten? En heb je ook een keukenla vol gereedschap en tupperware-matjes om onwillige dekseltjes weer open te krijgen? Gooi maar weg, want ook hiervoor biedt de Aga een simpele en effectieve oplossing: Potjes met metalen ... Lees meer
 
 Bakvormen voorverwarmen en invetten

Bak je regelmatig brood of gebak? De vorm moet dan meestal ingevet worden. Soms wordt voor het invetten olie geadviseerd, maar met olie blijft het brood of gebak vaker aan de vorm plakken dan wanneer je de vorm met (al dan niet gesmolten) boter invet. Warme vormen zijn veel gemakkelijker in te vetten dan koude vormen. Zet de vormen dus, voordat ... Lees meer
 

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief