koken op de Aga
en andere grote fornuizen
Blog sept 2019
 

Dikke bodems en dunne bodems

‘Kan ik mijn oude pannen blijven gebruiken als ik op de Aga ga koken?’ is een veelgestelde vraag van nieuwe Aga-bezitters. Dat kan inderdaad, mits de bodem goed recht is, anders zal de warmteoverdracht tussen de kookplaat en de bodem van de pan niet optimaal zijn. Je kunt echter niet altijd zien of een bodem goed recht is; een liniaal tegen de panbodem houden kan een vertekend beeld geven. Er zijn namelijk ook kwalitatief goede pannen die een ietwat holle bodem hebben; deze bodem zet uit – en trekt daardoor recht - bij verhitting. De enige manier om te zien of een bodem goed op de kookplaat aansluit is door een beetje water in de pan te doen en dit op de plaat aan de kook te brengen. Komen de luchtbelletje regelmatig verdeeld aan het oppervlak omhoog zodra het water kookt, dan is de pan in orde. Blijven de belletjes geconcentreerd op één of meerdere plekken, dan maakt de bodem geen goed contact met de plaat.

Er wordt al snel geroepen dat een goede kookpan een dikke bodem heeft. Dat kan, maar dat hóéft niet. Door de toenemende ontwikkelingen op de pannenmarkt is het nu steeds beter mogelijk om pannen uit één stuk te maken. Deze pannen worden van een meerlagenmateriaal gemaakt dat verschillende metalen of zelfs keramiek kan bevatten. Dit soort pannen worden, door de geleidende werking van het materiaal, niet alleen snel op de bodem warm, maar ook aan de zijkanten, waardoor een gelijkmatiger warmteverdeling ontstaat en daardoor ook minder kans op aanzetten. Er zijn al heel wat merken die dergelijke pannen op de markt brengen, bijvoorbeeld Spring, All-Clad, Silit (ook geschikt voor mensen met een nikkelallergie!), Demeyere, Viking, Calphalon en Ittala.

Helaas zijn er weinig merken die inspringen op de eisen die een cooker aan een kookpan stelt, namelijk de stapelbare deksel. Van pannen met gewone deksels kunnen er immers maar twee tegelijkertijd in de oven, en van stapelbare pannen passen er vier tegelijk in. Het pannenmerk Schulte Ufer heeft stapelbare pannen, maar deze bijven na een paar jaar op de Aga toch niet helemaal recht. Als je dus kiest voor stapelbare pannen, is de roestvaststalen pan van Aga de beste keuze. Uitstekende pannen, altijd schoon te krijgen en nog stapelbaar ook.

Heb je nog pannen met houten en bakelieten handvatten dan kun je deze wel blijven gebruiken: wikkel een paar lagen aluminiumfolie om de steel of handvatten en de pan kan in de oven. Pannen met houten en bakelieten handvatten kun je wel zonder beschermende folie in de kookoven gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam*:

E-mail*:

Reactie*:

 

Code:

Vul code in*:

 
 Pannenkoeken bakken

Geen groter feest voor kinderen dan een royale stapel versgebakken pannenkoeken. Pannenkoeken is een van de weinige gerechten die je helemaal boven op de Aga maakt, in plaats van in de ovens. Omdat de deksels van de platen in dat geval lang open staan, trekt er warmte uit de Aga. Door de teruglopende warmte wordt het moeilijker om een flinke stapel ... Lees meer
 
 De spatlap

De binnenkanten van de kookplaatdeksels worden tijdens het koken en bakken al snel vuil door het spattende voedsel. Omdat we allemaal niet zo dol zijn op het poetsen van de hete deksels, zou het prettig zijn als de deksels gewoon schoon zouden blijven. Voorkomen is immers beter dan poetsen! Je houdt de deksels schoon door, voordat je met koken begint, ... Lees meer
 
 Feest voor vogels

Een aantal jaren geleden mochten de vogels in onze tuinen blij zijn als ze de broodkruimels uit het uitgeklopte tafelkleed van het grasveld konden pikken. Tegenwoordig is er een keur van lekkernijen voor de wintergasten, zoals noten- en pittenmengsels, pindanetjes en vetbollen. Deze vogeltraktaties zijn met de Aga gemakkelijk te maken. Neem een ... Lees meer
 
 Flamberen

Een koude maand, december. Maar aan tafel kunnen we het lekker warm maken met een feestelijk brandend vuurtje op ons eten. Flamberen dus! Wat is flamberen nu precies? Aan sommige gerechten wordt sterke alcoholische drank toegevoegd om de smaak van het gerecht te verbeteren. De alcohol heeft echter een overheersende smaak. Door de alcohol te verbranden ... Lees meer
 
 Winterse decoraties uit de Aga

In deze maand wordt het huis weer in warme, winterse sferen gehuld en we beginnen ook alweer aan mooie decoraties voor Kerstmis. Met behulp van de Aga zijn er heel wat sfeervolle, natuurlijke decoraties te maken. De dennenappels die je nu buiten vindt, zijn allemaal gesloten. Ze gaan weer open staan als je ze in de warmhoud- of kookoven droogt of ... Lees meer
 
 Barderen, larderen en pikeren

Drie verschillende kooktechnieken die alle drie hetzelfde doel hebben: vlees tijdens de bereiding tegen uitdroging beschermen. Barderen: Het omwikkelen van vlees, vis, gevogelte of wild met plakjes vers vet spek of niet te dunne plakjes doorregen spek. Soms wordt het hele product met spek bedekt, maar soms ook alleen een gedeelte van het vlees, ... Lees meer
 
 De open haard

Alhoewel we een lekker warme Aga in huis hebben staan die een behaaglijke temperatuur afgeeft, is het ook gezellig om lekker rond om het vuur van de open haard te kruipen. Ook bij het aanmaken en branden van de open haard kan de Aga je van dienst zijn. Aanmaakhout dat nog niet droog genoeg is om de open haard mee aan te steken, droog je gemakkelijk ... Lees meer
 
 Zongedroogde tomaten

In de tijd dat de tomaten goedkoop zijn, loont het om je eigen zongedroogde tomaten te maken. Snijd de tomaten in plakjes of halveer ze. Strooi er desgewenst zout, peper en kruiden naar smaak op ze en leg ze in de braadslede op het grillrekje (rekje op de hoogste stand) in de kookoven. Een paar uur in de oven moet genoeg zijn. Als je een warmhoudoven ... Lees meer
 
 Kookwekker

Iedere Aga-bezitter heeft ooit wel eens een onherkenbaar zwart klompje in een van de ovens gevonden. Zou het een broodje zijn geweest? Een restje ovenschotel? Of een vergeten bladerdeegstengeltje? Omdat een Aga ervoor zorgt dat er geen kookluchtjes in de keuken komen, ruik je het niet snel als er iets aanbakt of te lang in de oven staat. Daarom ... Lees meer
 
 Engelse maten, gewichten en temperaturen

Gebruik je vaak Engelse Aga-kookboeken en recepten? Sinds 1960 wordt ook in Groot-Brittanië het metrieke stelsel gebruikt, maar in oudere kookboeken, en ook in de praktijk, wordt nog steeds vaak met (fluid) ounces, pounds e.d. gewerkt (Imperial system) en soms zie je ook nog temperaturen in Fahrenheit. Hierbij een conversietabel. ... Lees meer
 
 Was drogen op de Aga

Echte Aga-enthousiastelingen maken zoveel mogelijk gebruik van de warmte van de Aga. Een goede manier om de warmte van de cooker tussen de maaltijden door en ’s nachts optimaal te gebruiken is door de was op de Aga te drogen. De natte was kan op de deksels of de warmhoudplaat gelegd worden of aan de stang worden gehangen om te drogen. Vouw de ... Lees meer
 
 Potjes gemakkelijk openen

Heb je wel eens zonder enig resultaat aan een vastzittend dekseltje staan draaien en daarna met geblesseerde pols het strijdtoneel verlaten? En heb je ook een keukenla vol gereedschap en tupperware-matjes om onwillige dekseltjes weer open te krijgen? Gooi maar weg, want ook hiervoor biedt de Aga een simpele en effectieve oplossing: Potjes met metalen ... Lees meer
 
 Bakvormen voorverwarmen en invetten

Bak je regelmatig brood of gebak? De vorm moet dan meestal ingevet worden. Soms wordt voor het invetten olie geadviseerd, maar met olie blijft het brood of gebak vaker aan de vorm plakken dan wanneer je de vorm met (al dan niet gesmolten) boter invet. Warme vormen zijn veel gemakkelijker in te vetten dan koude vormen. Zet de vormen dus, voordat ... Lees meer
 

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief