koken op de Aga
en andere grote fornuizen
Blog mrt 2019
 

Barderen, larderen en pikeren

Drie verschillende kooktechnieken die alle drie hetzelfde doel hebben: vlees tijdens de bereiding tegen uitdroging beschermen.

Barderen: Het omwikkelen van vlees, vis, gevogelte of wild met plakjes vers vet spek of niet te dunne plakjes doorregen spek. Soms wordt het hele product met spek bedekt, maar soms ook alleen een gedeelte van het vlees, zoals het droge borstvlees van een kalkoen. Zet de spekplakjes altijd goed vast, bijvoorbeeld met een stuk keukentouw of met cocktailprikkertjes.


Larderen: Ook hier wordt het vlees of wild met vet spek gecombineerd, maar in dit geval worden er reepjes spek dwars door het vlees getrokken met een lardeernaald, ook wel lardeerpen genoemd. De stukjes spek die door het vlees heen worden getrokken, worden eerst in stevige reepjes gesneden van zo’n 2 x 2 cm. Het larderen van vlees wordt nog wel eens toegepast op grotere stukken mager vlees, bijvoorbeeld varkenslever.

Pikeren: Net als bij larderen wordt pikeren alleen bij vlees en wild gedaan. Bij larderen gaan de reepjes spek dwars door het vlees, maar bij pikeren worden er dunne reepjes spek met een pikeernaald (een soort lange stopnaald) door het oppervlak van het vlees geregen. Gepikeerd vlees moet in de oven vaak bedropen worden met bakvocht, zodat het vet langzaam in het vlees uitsmelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam*:

E-mail*:

Reactie*:

 

Code:

Vul code in*:

 
 De open haard

Alhoewel we een lekker warme Aga in huis hebben staan die een behaaglijke temperatuur afgeeft, is het ook gezellig om lekker rond om het vuur van de open haard te kruipen. Ook bij het aanmaken en branden van de open haard kan de Aga je van dienst zijn. Aanmaakhout dat nog niet droog genoeg is om de open haard mee aan te steken, droog je gemakkelijk ... Lees meer
 
 Zongedroogde tomaten

In de tijd dat de tomaten goedkoop zijn, loont het om je eigen zongedroogde tomaten te maken. Snijd de tomaten in plakjes of halveer ze. Strooi er desgewenst zout, peper en kruiden naar smaak op ze en leg ze in de braadslede op het grillrekje (rekje op de hoogste stand) in de kookoven. Een paar uur in de oven moet genoeg zijn. Als je een warmhoudoven ... Lees meer
 
 Kookwekker

Iedere Aga-bezitter heeft ooit wel eens een onherkenbaar zwart klompje in een van de ovens gevonden. Zou het een broodje zijn geweest? Een restje ovenschotel? Of een vergeten bladerdeegstengeltje? Omdat een Aga ervoor zorgt dat er geen kookluchtjes in de keuken komen, ruik je het niet snel als er iets aanbakt of te lang in de oven staat. Daarom ... Lees meer
 
 Engelse maten, gewichten en temperaturen

Gebruik je vaak Engelse Aga-kookboeken en recepten? Sinds 1960 wordt ook in Groot-Brittanië het metrieke stelsel gebruikt, maar in oudere kookboeken, en ook in de praktijk, wordt nog steeds vaak met (fluid) ounces, pounds e.d. gewerkt (Imperial system) en soms zie je ook nog temperaturen in Fahrenheit. Hierbij een conversietabel. ... Lees meer
 
 Was drogen op de Aga

Echte Aga-enthousiastelingen maken zoveel mogelijk gebruik van de warmte van de Aga. Een goede manier om de warmte van de cooker tussen de maaltijden door en ’s nachts optimaal te gebruiken is door de was op de Aga te drogen. De natte was kan op de deksels of de warmhoudplaat gelegd worden of aan de stang worden gehangen om te drogen. Vouw de ... Lees meer
 
 Potjes gemakkelijk openen

Heb je wel eens zonder enig resultaat aan een vastzittend dekseltje staan draaien en daarna met geblesseerde pols het strijdtoneel verlaten? En heb je ook een keukenla vol gereedschap en tupperware-matjes om onwillige dekseltjes weer open te krijgen? Gooi maar weg, want ook hiervoor biedt de Aga een simpele en effectieve oplossing: Potjes met metalen ... Lees meer
 
 Bakvormen voorverwarmen en invetten

Bak je regelmatig brood of gebak? De vorm moet dan meestal ingevet worden. Soms wordt voor het invetten olie geadviseerd, maar met olie blijft het brood of gebak vaker aan de vorm plakken dan wanneer je de vorm met (al dan niet gesmolten) boter invet. Warme vormen zijn veel gemakkelijker in te vetten dan koude vormen. Zet de vormen dus, voordat ... Lees meer
 

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief