koken op de Aga
en andere grote fornuizen
Blog aug 2018
 

Bakvormen voorverwarmen en invetten

Bak je regelmatig brood of gebak? De vorm moet dan meestal ingevet worden. Soms wordt voor het invetten olie geadviseerd, maar met olie blijft het brood of gebak vaker aan de vorm plakken dan wanneer je de vorm met (al dan niet gesmolten) boter invet.

Warme vormen zijn veel gemakkelijker in te vetten dan koude vormen. Zet de vormen dus, voordat je aan het deeg begint, op de warmhoudplaat of achter de deksels van de Aga (of met een beschermend doekje ertussen op de deksel van de plaat). Laat de boter na het invetten weer stollen voordat je de vorm vult; zo voorkom je dat de gesmolten boter zich met je deeg of beslag mengt.

Uiteraard geldt dit ook voor allerlei ovenschalen: ook die vetten gemakkelijker in als ze warm zijn, dus ook die kun je voorverwarmen op de Aga. Tijdens het voorverwarmen leg je een klontje boter in de schaal, dat smelt dan vanzelf. Je hoeft het dan alleen nog maar over de schaal te verdelen. Als je dat met je vingers doet, voel je het beste of je elk plekje goed geraakt hebt. Maar als je dat niet prettig vindt, kun je natuurlijk een kwastje of een stukje keukenpapier gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam*:

E-mail*:

Reactie*:

 

Code:

Vul code in*:

 

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief