Courgettespiralen met Parmezaanse kaas

Ziet dit er niet leuk uit? Op het filmpje zie je al hoe gemakkelijk en snel je dit gerecht maakt met de spiraalsnijder van Lurch. Dit is een echt basisrecept waar je volop mee kunt variëren.

2 courgettes
1½ eetlepel (knoflook)olie
vers gemalen peper
vers gemalen zout
20 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt


Zet de spiraalsnijder op de aanrecht en druk hem met beide handen naar beneden; door de zuigvoetjes staat hij nu muurvast. Zet de grove rasp (4 mm) in de spiraalsnijder. Zet een lage ovenschaal voor de spiraalsnijder. Ik heb hier de keramische Aga-braadslede gebruikt, die past er precies goed onder.

Snijd aan beide zijden van de courgette het kontje eraf, zodat er platte vlakjes ontstaan . Klem de courgette tussen de rasp en tussen de pinnetjes van de zwengel. Nu zit de courgette vast. Je hoeft nu alleen met een lichte druk te draaien en de spiralen vallen in de ovenschaal.

Besprenkel de courgette met de olie en bestrooi met vers gemalen zout en peper. Schep even met je handen goed om, zodat de courgette aan alle kanten met olie bedekt is. Vind je de spiralen te lang, dan knip je ze eenvoudig een keer (of meerdere keren) in de schaal door. Bestrooi met de vers geraspte Parmezaanse kaas. Je kunt het kaaslaagje ook wat dikker maken als je dat lekkerder vindt.

Zet 10 minuten op het rooster van de braadovenvloer of in een voorverwarmde oven van 200 °C tot de courgette beetgaar is. Misschien duurt het in jouw oven net een minuutje langer of korter. Laat hem in ieder geval niet te lang staan, dan wordt hij zacht. Pak gewoon even een sliertje uit de ovenschaal om te controleren of het gerecht al gaar is.

Tip 1: Ook lekker met pijnboompitjes erdoor.

Tip 2: Courgettespiralen passen ook prima in het dieet van de Voedselzandloper. Ook als je gewoon een keer heel gezond je aardappels door groente wilt vervangen, is dit een leuke optie.
(Zie videofilm Courgette met Parmezaanse kaas)

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief