Tarte Tatin (recept uit het Aga Basiskookboek)

75 gram suiker
65 gram boter
4 grote of 5 kleine handappels, bij voorkeur Jonagold
1 eetlepel citroensap, calvados of cognac
5 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid


Zet een tarte-Tatinvorm van 24 cm ø op de sudderplaat. Doe de boter en suiker erin en smelt ze samen tot ze een lichte karamelkleur hebben. Misschien moet de vorm daarvoor even naar de hete plaat. Voor de niet-Aga’s: bereid de karamel op halfhoog vuur.

Schil ondertussen de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Leg de appels met de bolle kant naar beneden in de karamel. Laat ze een beetje overlappen of leg ze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, want tijdens het garen krimpen ze iets. Sprenkel er de citroensap of de drank over. Doe een deksel op de vorm en zet de vorm 15 minuten (langer mag ook) in de kookoven of laat 15 minuten op een sudderpitje staan.

Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap die iets groter is dan de vorm. Leg het deeg op de appels en stop het aan de zijkanten een beetje in. Zet de vorm 30 minuten op het rooster op de braadovenvloer of in een voorverwarmde oven van 200 °C (heteluchtoven 180 °C).

Laat de tarte Tatin na het bakken 5 minuten rusten op de warmhoudplaat of op de deksel van de sudderplaat. Leg een groot bord op de vorm en keer de vorm met het bord om, zodat de tarte Tatin op het bord valt.

Tip: Tarte Tatin is ook lekker met peren, pruimen of ander fruit. Als je het fruit in de vorm legt, kun je tegelijk ook nog noten of stukjes zuidvruchten toevoegen.

Tip: Voor de vorm van 28 cm kun je 100 gram suiker, 85 gram boter en 7 plakjes bladerdeeg nemen.

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief