Broeder

Een ouderwets gerecht, ook wel Poffert of Ketelkoek genoemd. Het wordt gemaakt van brooddeeg met krenten en rozijnen dat in een pan gebakken wordt. In sommige delen van Nederland kookt men het deeg ook wel eens in een linnen zak of theedoek, dan wordt het Jan-in-de-zak genoemd.

Broeder kun je eigenlijk altijd eten: als lekker warm ontbijt, als zoet lunchgerecht, als voedzaam tussendoortje of als stevig nagerecht, bijvoorbeeld na een bord soep. Je serveert de broeder warm met boter en kaneelsuiker of warme stroop.

300 gram bloem
¾ theelepel zout
15 gram verse gist (of 6 gram instantgist)
1½ dl melk
1 ei
150 gram rozijnen / krenten / sucade, of ander gedroogd fruit

om te serveren: kaneelsuiker of stroop


Maak een brooddeeg van de eerste vijf ingrediënten. Dat kan met de kneedmachine of met de hand. In beide gevallen doe je de bloem in een kom en legt het zout aan de zijkant erop. Verbrokkel de gist erover. Klop het ei even met een vork door de melk. Voeg een groot deel van de melk bij de bloem en kneed het er met de hand of de machine door. Voeg de rest van de melk toe als het deeg te droog wordt, maar doe dit geleidelijk zodat het deeg niet te nat wordt. Als het deeg mooi elastisch en samenhangend is, kneed je de rozijnen kort erdoor.

Vorm een bal van het deeg en doe het in een ingevette middelgrote gietijzeren braadpan.
Zet een onderzetter op de warme plaat of op de sudderplaatdeksel en zet de pan erop. Dek af met een schone theedoek Voor de niet Aga’s: zet de pan op een warme plaats, bijvoorbeeld bij de verwarming. Laat het deeg rijzen tot de deegbol ongeveer dubbel zo groot is geworden (± 1½ uur).

Bak de broeder 40 minuten op de derde richels van de bakoven en daarna nog 5 à 10 minuten beneden in de braadoven om een mooi gekleurd korstje erop te krijgen. Voor de 2-oven: bak 40 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven, maar schuif na 20 minuten de koude plaat erboven. Voor de conventionele oven: 40 minuten op 200 °C (heteluchtoven 180 °C), maar draai de oven op de helft van de baktijd 20 ° lager.

Snijd de warme broeder in acht punten en serveer met boter, kaneelsuiker of warme stroop.

Tip: Wil je de broeder met warme stroop serveren, dan zet je de stroop in een schaaltje achter de hete plaat of in de warmhoudoven voordat je het deeg maakt. Tegen de tijd dat de broeder klaar is, is de stroop al lekker warm. Wil je het echt op zijn ouderwets doen, dan smelt je samen met de stroop ook wat boter en je klopt dat voor het serveren door elkaar.

(Zie videofilm Broeder)

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief