Appel-perenstroop met kaneel

Stroop is heel gemakkelijk en leuk om te maken als je een overvloedige fruitoogst hebt of wanneer je buurman met een kruiwagen vol appels en peren aan komt zetten. Als je er fruit voor moet kopen, is het niet de moeite, want voor twee potjes stroop heb je soms wel 5 kilo fruit nodig!

± 2½ kilo appels
± 2½ kilo peren
500 gram bruine basterdsuiker
2 kaneelstokjes

Pers met een sapcentrifuge de appels en peren tot sap. Je moet uiteindelijk zo’n 3 liter sap overhouden. Afhankelijk van de appel- en perensoort die je gebruikt, kan het dus zijn dat je meer of minder dan 2½ kilo appels en 2½ kilo peren nodig hebt.
Doe het sap in een grote pan en voeg de basterdsuiker en de kaneelstokjes toe.
Breng de pan met het appel-perensap op de sudderplaat aan de kook. Schep het eventuele schuim er met een schuimspaan af.
Zet de pan ongeveer 3 dagen in de kookoven. Let goed op: afhankelijk van de temperatuur in je kookoven kan het indikproces korter of langer duren. De stroop is goed als je met een houten lepel over de bodem van de pan gaat en je nog net even een streep op de bodem kunt zien.
De stroop oogt dan nog dun, maar laat hem niet langer staan, want dan gaat de stroop verbrand ruiken en is hij niet lekker meer.
Doe de stroop in potjes. Tijdens het afkoelen wordt de stroop dikker.

Aanwijzingen voor de 6-4 en de 4-2: Breng het appel-perensap langzaam aan de kook. Laat het sap daarna op het laagste vuur indikken tot de juiste dikte.

(Zie videofilm Appel-perenstroop met kaneel)

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief