Shortbread

Deze Engelse koek lijkt een beetje op onze zandkoek, maar is kruimeliger en voller van smaak. Dit komt onder andere door de toevoeging van semolina; heel fijn gemalen griesmeel. In Nederland koop je semolina bij sommige supermarkten (bijvoorbeeld Jumbo), bij de Sligro (merk Molino grassi), bij de Italiaanse delicatessenwinkel (merk De Cecco) of bij molens die aangesloten zijn bij het Molenaarsgilde (eigen merk). De officiële naam is Semola di grano duro rimacinata. (Semola betekent griesmeel, di grano duro betekent dat het van harde tarwe gemaakt is, en rimacinata wil zeggen dat het nogmaals gemalen is, waardoor de griesmeel nog fijner wordt.)

Shortbread is heerlijk en echt supergemakkelijk te maken, maar de koek ziet er wel wat saai uit. In Engeland wordt shortbread dan ook vaak in mooi gedecoreerde shortbread-vormen gebakken. Voor dit filmpje heb ik de aluminium shortbread-vorm van Nordic Ware gebruikt, die een prachtige scherpe afdruk op de koek maakt; de koek ziet er dan gelijk spectaculair uit.

175 gram zachte boter
175 gram bloem
75 gram suiker
80 gram semolina
½ theelepel zout

wat extra suiker om het shortbread door heen te rollen

Roer alle ingrediënten met een houten lepel goed door elkaar en kneed er daarna met de hand snel een samenhangend deeg van.
Druk het deeg gelijkmatig en stevig in de shortbread-vorm, zodat het patroon na het bakken goed zichtbaar is. De vorm hoeft niet ingevet te worden, want het deeg is vet genoeg.
Als je geen shortbread-vorm hebt, doe het deeg dan in een met Bake-O-Glide beklede braadslede. Maak de bovenkant van het deeg glad met de bolle kant van een lepel die je af en toe in het water doopt.
Prik het deeg op regelmatige afstanden met een vork in om ongelijkmatig rijzen te voorkomen.

  • Voor de 2-oven Aga: zet de vorm 25 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven met de koude plaat erboven. Zet daarna een uur in de kookoven.
  • Voor de 3- en 4-oven Aga: bak 60 à 70 minuten op de onderste richels van de bakoven (60 minuten geldt voor de shortbread-vorm, maar in de braadslede zul je naar de 70 minuten moeten). De koek mag slechts heel licht kleuren.

Laat de shortbread-vorm een paar minuten staan en keer hem dan op een rooster om. Snijd de koek op de lijnen door. Heb je het shortbread in de braadslede gebakken, snijd de koek dan na het bakken ondiep in: eerst eenmaal in de lengte en vervolgens verdeel je elke helft in 10 stukken, zodat er 20 repen ontstaan.
Laat verder afkoelen en snijd de koek dan op de ingekerfde lijnen door.
Wentel de stukken shortbread door suiker.

Variaties:
Ginger-shortbread: zeef 1 theelepel gemberpoeder door de bloem en kneed 4 bolletjes kleingesneden gember door het deeg.
Amandel-shortbread: kneed kleingehakte amandelen door het deeg en bestrooi de bovenkant met amandelschaafsel.
Schots shortbread: meng ½ eetlepel whisky door het deeg. Gebruik 10 gram boter minder.
Chocolade-shortbread: voeg 2 eetlepels cacao aan het deeg toe (en desgewenst kleingehakte chocolade).
Lemon-shortbread: roer de geraspte schil van 1 citroen door de boter.
Orange-shortbread: roer de geraspte schil van 1 sinaasappel door de boter.
Mocca-shortbread: zeef 1 eetlepel espresso-oploskoffie door de bloem. Lekker in combinatie met stukjes walnoot
Cinnamon-shortbread: meng 1
½ theelepel kaneel door de bloem.
Gevuld shortbread: kneed er noten, kleingehakte chocolade, of gekonfijte of gedroogde vruchten door.
Volkoren-shortbread: vervang de helft van het meel door volkorenmeel en gebruik rijstebloem in plaats van semolina.

Tip 1: Werk je liever met een keukenmachine om het deeg te maken, dan kan dat ook. Ik heb het shortbread-deeg uitgeprobeerd met de foodprocessor (Magimix), de staande mixer (KitchenAid) en met de hand. Het deeg werd op alle drie de manieren even goed. Het deeg maken in de foodprocessor vond ik het meest omslachtig, omdat je na het mengen toch nog met de hand het deeg bij elkaar moet kneden. Dan heb je dus én je handen, én je foodprocessor vuil. Maar het heeft ook een voordeel: als je vergeten bent de boter op tijd uit de koelkast te halen, kun je met de foodprocessormethode de boter rechtstreeks uit de koelkast verwerken. Met de KitchenAid werk je als volgt: doe de boter in de kom en laat hem op kamertemperatuur komen. Sla de boter dan met de platte menghaak zacht. Voeg de overige ingrediënten toe en meng ze met de KitchenAid erdoor. Druk het deeg daarna met de hand bij elkaar.

Tip 2: Dit deeg is ook geschikt voor koekjes.

Tip 3: Als je dit deeg van tevoren wilt maken, dan kan dat. Verpak het dan goed in plastic en bewaar het in de koelkast. Het blijft minimaal een week goed. Laat het voor het verwerken weer op kamertemperatuur komen.

Tip 4: De shortbreadvorm is verkrijbaar via het bestelformulier.

  (zie videofilmpje shortbread ).

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief