Speculaaspop

Een leuk karweitje in de weken voor Sinterklaas. Het deeg maken is heel gemakkelijk. De vormen met een plank maken is ietsje moeilijker, maar als je het op de bijbehorende video gezien hebt, doe je het in één keer na.
Niet alle speculaasplanken werken even goed. Van de nu verkrijgbare speculaasplanken geven alleen de molens mooie resultaten omdat de omtrek van deze vorm zo duidelijk herkenbaar is en de plank diepe groeven bevat. De meeste andere planken hebben wat minder diepe groeven en de tekening blijft dan na het bakken wat minder goed zichtbaar.
Mooie speculaasplanken vind je nog wel op Marktplaats. Zoek daarbij naar een vorm met een diep uitgegroefde tekening.

100 gram zachte boter
125 gram bruine basterdsuiker
¾ theelepel zout
½ dl karnemelk
250 gram bloem, bruinmeel of volkorenmeel
2 eetlepels speculaaskruiden
½ eetlepel bakpoeder

Meng de boter met de basterdsuiker en het zout tot een glad mengsel. Dit kan zowel met een houten lepel als met een keukenmachine. Roer de karnemelk erdoor. Meng de bloem met speculaaskruiden en bakpoeder en roer dit door het suiker-botermengsel. Kneed kort tot een samenhangend deeg dat niet meer aan de handen plakt. Is het deeg iets te nat, voeg dan wat bloem toe. Als het deeg nog geen bal vormt, voeg dan nog wat karnemelk toe (bijvoorbeeld bij volkorenmeel zul je waarschijnlijk iets meer vocht nodig hebben).
Verpak het deeg in plastic en laat het minimaal een half uur in de koelkast rusten. Heb je tijd om het een hele nacht te laten rusten, dan is dat nog beter: de smaak trekt dan goed door het deeg.

Strooi bloem in een speculaasplank. Tik met de plank een paar keer op het werkvlak, zodat de bloem goed in de groefjes terechtkomt. Draai de plank dan om en schudt de overtollige bloem eruit. Maak van het deeg een rolletje ter grootte van de speculaasplank. Duw het deeg er een beetje in en rol het verder zachtjes uit met de deegroller of klop het deeg met de zijkant van je hand wat steviger in de plank. Snijd het overtollige deeg aan de randen van de plank af. Leg je hand op de deegplak en snijd met een broodmes in een zagende beweging onder je hand door, strak op de plank. Houd het mes hierbij schuin naar beneden gericht. Tik het deeg op de met Bake-O-Glide beklede bakplaat uit de speculaasplank. Vaak lukt het eerste speculaasje helemaal niet; de plank moet nog even ‘op gang komen’. Geef niet te gauw op: het volgende speculaasje gaat er waarschijnlijk prima uit. Versier de speculaaspop desgewenst met amandelen.

Bak de speculaas 20 à 25 minuten boven in de bakoven of op het rooster op de braadovenvloer met de koude plaat erboven. De exacte tijd ligt een beetje aan de dikte van de speculaas: dikke speculaas doet er wat langer over dan dunne. Laat de speculaas na het bakken even op de bakplaat liggen totdat hij stevig is en laat hem dan verder op een rooster afkoelen.

Klik hier voor de videoversie van dit recept.

Tip: mocht de speculaas na het afkoelen nog iets aan de zachte kant zijn, dan leg je hem met rooster en al een uurtje in de kookoven. Controleer na een uur of de speculaas al knapperig is. Zo niet, laat hem nog wat langer staan.

Tip: heb je geen plank, rol het deeg dan uit tot ½ cm dikte en leg de plakken op de bakplaat of steek er figuurtjes uit. Bestrijk de speculaas desgewenst met losgeklopt ei en druk er ter versiering wat amandelen op. Bak 20 minuten boven in de bakoven of op het rooster op de braadovenvloer met de koude plaat erboven.

Tip: als je nog wat deeg over hebt, maak er dan pepernoten van: rol deegbolletjes ter grootte van een knikker en druk die op de bakplaat iets plat. Bak 20 minuten boven in de bakoven of 15 minuten op het rooster op de braadovenvloer met de koude plaat erboven.

Tip: wil je er amandelspeculaas van maken, rol dan amandelschaafsel met de deegroller fijn en kneed het door het deeg.

Tip
: andere vorm Speculaasplank Paard

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief