De vraagbaak

Als je nog niet zo lang op een Aga kookt, heb je vast nog vragen. Klik hier en stel je vraag op het formulier en je ontvangt zo snel mogelijk een antwoord. Als je vraag relevant is voor andere Aga-gebruikers, wordt deze op de site opgenomen.

 

 

Kan ik de braadsledes op de bakplaten gebruiken?

De braadsledes zijn geschikt voor gebruik op de sudderplaat, maar niet voor op de hete plaat: daar zullen ze kromtrekken.

Klopt het dat ik de was kan drogen op de Aga?

Ja, de was kun je na het wassen netjes opvouwen en dan op de deksels of op de warmhoudplaat leggen. Het is zelfs mogelijk stapeltjes van de was te maken. In dat geval moet je wel af en toe het stapeltje omkeren. Gebruik de deksel van de hete plaat alleen om was te drogen als je een nieuwer model Aga hebt met een goed geïsoleerd deksel: op een oudere Aga kan de deksel te heet worden. Zodra het wasgoed droog is, is het ook gelijk gestreken.

Langere stukken wasgoed, bijvoorbeeld spijkerbroeken kun u over de stang van de Aga hangen. Let dan wel op dat je het wasgoed niet voor de temperatuurindicator hangt of voor de sleuven van het deurtje van de brander.

De Aga moet zijn warmte nog wel enigszins kwijt kunnen, dus bedek de bovenkant van de Aga niet helemaal met een slaapzak o.i.d.

Als ik tegelijkertijd een hartig en een zoet gerecht maak, moet ik dan twee verschillende ovens gebruiken?

Nee, in de Aga kun je zoete en hartige gerechten tegelijkertijd in één oven bereiden. Dat komt doordat de warmte in de Aga stilstaat, en niet circuleert. Er vindt dus ook geen smaak- en geuroverdracht plaats.

Heb ik een afzuigkap nodig boven de Aga?

Niet per se. 80% van het koken vindt plaats in de ovens, dus boven op de Aga kook je niet zo veel.

Sommige gerechten moet je tijdens de bereiding in de gaten houden, dus dan kook je wel boven op de Aga, bijvoorbeeld als je pannenkoeken bakt. Stoor je je snel aan geurtjes, dan kun je dus beter een afzuigkap installeren. Ik heb zelf geen afzuigkap en ik mis hem ook totaal niet.

Tot nu toe heb ik mijn rijst altijd in een rijststomer gekookt. Zou ik de rijst in de Aga net zo mooi droog kunnen krijgen?

Nog mooier zelfs! Een rijststomer kan niet tegen rijst uit de Aga op. Kook de rijst als volgt:

Neem één deel rijst (bijvoorbeeld basmati) en anderhalf deel water. Doe dit samen met wat zout in een pan en breng het op de hete plaat aan de kook. Zodra het aan de kook is, roer je de rijst eenmaal door en dan zet je de afgesloten pan 20 minuten in de kookoven. Al het water is dan geabsorbeerd en de rijst blijft nergens aan de pan plakken. Voor bruine rijst neem je iets meer water en een iets langere kooktijd. Het kan geen kwaad om de rijst langer in de kookoven te laten staan; daar wordt hij niet minder lekker van.

Wordt een keuken met een Aga niet veel te warm in de zomer?

Over het algemeen niet. Op warme dagen heb je meestal wel een raam of deur open staan waardoor de overtollige warmte naar buiten kan. De Aga voelt natuurlijk wel warm aan, net zoals altijd, maar hij geeft niet meer warmte af dan anders. Mocht er een echte, langdurige hittegolf zijn, dan kun je de thermostaat gewoon wat lager draaien. Het nadeel hiervan is dat het wat langer duurt voordat het eten gaar is.

Ook zijn er mogelijkheden om een module aan de Aga te bouwen. Dat is eigenlijk een klein, conventioneel fornuis, dat er precies als een Aga uitziet. De module kun je naar behoeven uit- of aanzetten. In de zomer kun je dan de module gebruiken, en de rest van het jaar geniet je van alle voordelen van de warme Aga.

Hoe kan ik de ongeëmailleerde gietijzeren Aga-pannen het beste onderhouden?

Gelijk na gebruik water erin zetten en even laten weken. Daarna met een borstel of sponsje het vuil eruit vegen. Nooit afwasmiddel gebruiken, want daardoor wordt de pan te veel ontvet. De pan afdrogen en op de warmhoudplaat of in de kook- of warmhoudoven goed laten drogen. Als de pan aangebakken is dan zet je hem met water erin een aantal uren in de kookoven. Hij weekt dan vanzelf schoon.

Moet ik gehaktballen eerst aanbraden voordat ik ze in de oven verder gaar laat worden?

Nee, gehaktballen kun je gelijk in de braadoven zetten. Kruid de gehaktballen op de manier zoals je gewend bent. Draai er ballen van en maak ze iets platter (anders rollen ze weg).

Plaats de ballen in de Aga-braadslede (met een velletje Bake-O-Glide in de braadslede). Schuif de braadslede aan de bovenste richels van de braadoven. Keer ze na ongeveer 10 minuten om. Na 20–25 minuten zijn de gehaktballen klaar. Het vet dat uit de gehaktballen in de braadslede druipt, kunt u eventueel gebruiken om jus te maken.

De bodems van mijn hartige taarten en quiches worden nooit goed gaar. Wat kan ik daar aan doen?

Taartbodems hoeven in de Aga nooit voorgebakken te worden. Doe de vulling op de taartbodem en bak de taart of quiche eerst 10-20 minuten op de bodem van de braadoven. Plaats de taart daarna op een rooster in de braadoven of bakoven en bak hem verder af. Het beste resultaat bereik je met stalen bakvormen.

De bodem van mijn gietijzeren Aga-braadpan geeft steeds roest af. Kan ik dat verhelpen?

Dit komt waarschijnlijk doordat je de pan een keer in de afwasmachine hebt gereinigd. Schuur de bodem goed op met staalwol 00 (dubbel nul). Vet de schoongeschuurde bodem daarna licht in met wat neutrale olie of vaseline. Als je de pan voortaan gewoon met de hand schoonmaakt, komt het probleem niet meer terug.

Kan ik mijn oude pannen blijven gebruiken als ik op een Aga ga koken?

Dat ligt eraan. De bodem van uw pannen moet helemaal recht zijn. Als de bodem is kromgetrokken, maakt deze geen goed contact met de kookplaat. Als je nieuwe pannen moet aanschaffen, koop dan pannen met een goede bodem en stalen handgrepen en knoppen. De voorkeur gaat uit naar pannen met stapelbare deksels, zoals van het Aga-merk, want dan kun je meerdere pannen (opgestapeld) in de ovens kwijt.

Is de warmte die de Aga afgeeft in de winter een aanvulling op de reguliere verwarming?

AGA geeft een heerlijke behaaglijke warmte in de keuken. Of dat genoeg is om de keuken mee te verwarmen ligt aan de grootte van de keuken, of de keuken geïsoleerd is, de ligging etc... In kleine keukens zul je waarschijnlijk geen extra verwarming nodig hebben.

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief