De Aga

Koken op een Aga, het grote vriendelijke fornuis uit Engeland, is niet alleen een andere manier van koken, maar ook een andere manier van leven. De grote gulle ovens waaruit je moeiteloos de heerlijkste gerechten tovert, de ontspannen manier van koken en de aangename atmosfeer in de keuken zorgen voor een ongeëvenaarde gezelligheid in de keuken. Niet voor niets wordt de Aga altijd ‘het warme hart in huis’ genoemd.

Voedsel dat in de Aga bereid is, smaakt beter en is gezonder.
Door de gelijkmatige warmte van de gietijzeren ovens schroeien gerechten snel dicht, verliezen geen onnodig vocht en behouden hun natuurlijke smaak, kleur en voedingswaarde.
Voedsel dat in de kookoven wordt bereid, brandt niet aan en kan desgewenst langer in de oven blijven staan zonder dat het verpietert. Is een gerecht toch wat eerder klaar, dan houd je het warm in de warmhoudoven zonder dat het uitdroogt.
Je hoeft dus niet meer te stressen om alle gerechten gelijktijdig gereed te hebben. Behalve een gezonde manier van koken is het dus ook een heel ontspannen manier om het eten te bereiden.

De Aga is beroemd geworden om zijn uitmuntende slow-cooking; gerechten kun je, zonder er verder naar om te kijken, uren lang laten garen in de ovens. Veel gerechten kun je zelfs veilig laten overnachten in de Aga. Maar op de Aga kun je ook moeiteloos snelle gerechten bereiden. Elke gewenste bereidingstemperatuur is aanwezig. Daarom kun je op de Aga niet alleen koken, bakken, braden, sudderen en brood roosteren, maar is het fornuis ook uitermate geschikt voor allerlei moderne bereidingswijzen, zoals roosteren, wokken, stomen en grillen. En dat allemaal met één apparaat: de Aga is briljant in zijn eenvoud ...

Historie

Dr. Gustaf Dalen

In 1912 werd Dr. Gustaf Dalen, natuurkundige en Nobelprijswinnaar, blind door een explosie tijdens een experiment. Terwijl hij thuis zat, merkte hij dat zijn vrouw en dienstmeid het vervelend vonden om tijdens het koken steeds op de temperatuur van het fornuis te moeten letten. Hij besloot een fornuis te ontwikkelen dat iedere culinaire techniek beheerste, dat gemakkelijk in het gebruik zou zijn en perfecte resultaten zou opleveren. Na jaren van testen kwam uiteindelijk in 1922 de eerste Aga op de markt.

Dr. Dalen ging uit van het principe van warmteopslag en -afgifte en combineerde een kleine efficiënte hittebron, twee grote kookplaten en twee ruime ovens tot één compact fornuis. De opgeslagen warmte kon nauwkeurig gedoseerd worden afgegeven.

Sinds de eerste Aga in 1922 op de markt verscheen, is er nooit fundamenteel iets gewijzigd aan de eigenschappen of het ontwerp van het fornuis. Toch zijn er natuurlijk wel wat veranderingen aangebracht, bijvoorbeeld doordat er nog betere isolatiematerialen op de markt kwamen. De eerste Aga’s brandden alleen op kolen of antraciet, maar later kwamen daar elektrische en olie- en gasgestookte Aga’s bij. In 1936 werd het fornuis uitgebreid met nog eens twee ovens: naast de twee-oven Aga kwam er nu ook een vier-oven Aga op de markt. Tot 1956 was alleen de crèmekleurige Aga verkrijgbaar. Tegenwoordig is de Aga er in vele kleuren, zodat de Aga, met zijn tijdloze vormgeving, nu in elk interieur op zijn plaats is. Behalve de traditionele Aga-cooker die op basis van warmte-opslag werkt, zijn er sinds 1999 ook conventionele Aga-fornuizen op de markt: de Masterchef en de S-serie

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

 

Tip van de maand

Winkel

Nieuwsbrief