koken op de Aga
en andere grote fornuizen
Tip van de maand
Blog juni 2017
 

De kookwekker met vier timers

Iedere Aga-koker komt er wel eens eentje tegen in de oven: het onherkenbaar verkoolde zwarte klompje, waarvan de herkomst niet meer helemaal duidelijk is. Was het een gemorst restje? Een verdwaald afbakbroodje? Een vergeten gehaktbal? Tsja, geen kookwekker gezet. Dan móet je het wel een keertje vergeten.

Als je iets te lang in de Aga laat liggen, ruik je geen verbrand luchtje, want alle geurtjes gaan rechtstreeks door de ontluchting naar buiten. Daarom moet je altijd een kookwekkertje instellen. Met vier ovens in gebruik, zou je ook vier kookwekkers moeten hebben. Niet zo handig, daarom bestaan er kookwekkers met daarop vier timers. Zowel Aga als CDN hebben deze timer in het assortiment: deze zijn hetzelfde, het enige verschil is het merkje dat rechtsonder staat. Deze timers hebben echter nogal wat functies en knopjes, waardoor sommige mensen nogal eens de bomen door het bos niet meer zien.

Hoe werkt deze timer? Allereerst stel je het schuifje aan de rechterkant in. Je kunt daar kiezen voor vier functies. In de praktijk zul je meestal maar van één van de functies gebruik maken: de Program Timer. De andere drie functies gebruik je waarschijnlijk niet zo vaak:

  • Count Down: timer die terugwaarts aftelt. Als de ingestelde tijd afgelopen is (bij 0:00), piept de kookwekker en de tijd telt daarna weer op.
  • Count Up: eigenlijk een stopwatch.
  • Clock. Om de klok in te stellen, druk je ‘Enter’ twee seconden in. De cijfertjes op het diplay beginnen te knipperen. Je kunt nu op de bovenste drie knopjes de uren (HR), minuten (MIN) en de seconden (SEC) instellen van de juiste tijd. De tijd blijft gewoon doorlopen, ook als je een van de andere functies gebruikt.

De functie die je met de Aga het meest zult gebruiken is de programma-timer. Als deze functie geactiveerd is, kun je vier verschillende timertjes op de kookwekker instellen, dus kun je ook gerechten in vier verschillende ovens in de gaten houden.
Het gemakkelijkste is als je elk van de timertjes toewijst aan één van de ovens. Zelf wijs ik timer T1 toe aan de kookoven, T2 is de warmhoudoven, T3 is de braadoven en T4 is de bakoven. Zet je dus bijvoorbeeld een gerecht in de braadoven, dan stel je T3 in.
Elk van de timertjes kun je herkennen aan de piepjes. Als timer T1 afgaat hoor je één piepje per seconde. Gaat T2 af, dan hoor je twee piepjes per seconde, bij T3 hoor je drie piepjes en bij T4 hoor je dan uiteraard vier piepjes per seconde. Dus als het gerecht uit de braadoven klaar is, hoor je drie piepjes.

Zet eerst het schuifje aan de rechterkant van de wekker op PROGRAM TIMER. Links op de display zie je (heel klein) T1, T2, T3 of T4 staan. Als je dit niet in beeld ziet verschijnen, verschuif het schuifje dan tot je de aanduiding wel ziet staan (in mijn ervaring staat het rode streepje van het schuifje niet altijd precies bij het streepje van de functieaanduiding).

Druk nu één van de timertjes in. We gaan even uit van een kruidkoek die 90 minuten in de bakoven moet. De bakoven is toegewezen aan T4. Druk dus T4 in. Links onder in de display zie je nu T4. Vervolgens stel je de tijd in. Druk éénmaal op HR om één uur in te stellen.

Dan moeten er nog 30 minuten ingesteld worden bij MIN. Elke keer dat je op de MIN-knop drukt, komt er één minuut bij. Handiger is in dit geval om het knopje ingedrukt te houden, dan telt de timer snel op. Staat de tijd in de display op 1:30, dan druk je op Start/Stop om het aftellen te starten. Als de tijd voorbij is, hoor je vier snelle piepjes achter elkaar. Als de timer piept, druk dan op ‘Start/Stop’ om het geluid uit te schakelen. Heb je iets fout ingesteld en wil je opnieuw beginnen met instellen, dan druk je op ‘Clear’ om weer vanaf 0:00 in te stellen.

Nu wil je tegelijkertijd ook nog een pan met aardappels 40 minuten in de kookoven zetten. Het timertje hiervoor kun je gelijktijdig met het andere, al ingestelde, timertje laten lopen. Druk T1 in en houd de minutentimer ingedrukt totdat de tijd op de display op 0:40 staat. Druk dan op ‘Start/Stop’ om de timer te starten. T1 staat nu linksboven in de display. Je kunt echter aan de knipperende T4 links onder in de display zien dat deze ook nog steeds ingesteld is. Wil je de tijd voor T4 bekijken, druk dan gewoon op T4 om de resterende baktijd in de bakoven te zien. Nu zie je T1 weer knipperen in de display, om je eraan te herinneren dat er ook nog iets in de kookoven staat. Op dezelfde manier kun je nu ook nog een tijd instellen voor de warmhoudoven T2 en de braadoven T3. Alle ovens die ingesteld zijn, zie je aan de linkerkant op de display.

Voor de twee- en drie oven Aga kun je natuurlijk een andere indeling inhouden, bijvoorbeeld T1 voor de braadoven en T2 voor de kookoven. Maar net wat je gemakkelijk vindt. Het principe blijft echter hetzelfde.

De Aga-timer kost € 27,95.
De CDN-timer kost € 22,95, maar deze is in de maand juni 2017 Aanbieding van de maand: Hij kost nu geen € 22,95, maar slechts € 16,95.

 

Reacties

 

Vera Op de Beek
5-6-2017 om 21:46

Dank je Saskia voor deze zeer heldere uitleg! Ik was de gebruiksaanwijzing kwijt en had geen idee meer hoe het ook alweer ging. Nu zit het hopelijk in mijn geheugen gegrift...

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam*:

E-mail*:

Reactie*:

 

Code:

Vul code in*:

 
 Boekrecensie Easy Peasy Family

Tricky business, koken voor kinderen … de één lust alles, de ander lust niets. En wát ze lekker vinden – patat, poffertjes, pannenkoeken, pizza’s en de andere bekende p’s – wil jíj er nou net niet elke dag in stoppen. Toch zal er wat gezond voedsel naar binnen moeten, willen je kinderen een ... Lees meer
 
 Lente-risotto

Nét weer terug van een korte vakantie; vijf dagen lang hebben we door Rome gezworven. Wat ís het toch een geweldige stad: zó veel te zien en te doen, een prettige relaxte sfeer en het was nog mooi weer ook. En dat eten hè … kan niet beter: meestal simpele gerechten, maar vakkundig bereid en met de beste ingrediënten. ... Lees meer
 
 De Ankarsrum Assistent

Na zo’n vijftien, zestien jaar hield mijn trouwe KitchenAid het voor gezien. Niet dat hij niets meer deed, maar zelfs in de hoogste versnelling draaide hij toch wel erg langzaam. Jammer natuurlijk, want de KitchenAid deed het altijd uitstekend: zonder problemen ging hij dagelijks blijmoedig aan het werk, en ook over zwaar brooddeeg deed hij nooit ... Lees meer
 
 Paashaasjes

Nog maar twee weken en het is alweer Pasen. Om alvast in de stemming te komen, kun je deze leuke koekjes bakken: paashaasjes met een eitje op hun buik. Nou ja … een amandeltje dan. De paashaasjes worden van een eenvoudig amandeldeegje gemaakt, dat je razendsnel in de foodprocessor bereidt. 50 gram amandelen 150 gram speltbloem 100 gram ... Lees meer
 
 Esse Cookers

Veel lezers van deze blog zijn Aga-kokers, maar er kijken ook steeds meer mensen mee die op een andere gietijzeren cooker koken. Al deze cookers – zoals de Rayburn, Esse, Ecorange, Everhot, Stanley e.d. – werken allemaal op ongeveer dezelfde manier als de Aga, namelijk met de warmte die in het gietijzer opgeslagen is. De traditionele warmteopslagfornuizen ... Lees meer
 
 Zadencrackers

Zaden zijn echte superfoods, vol met gezonde voedingsstoffen zoals onverzadigde vetzuren en mineralen. En laat je nou van die gezondheidsbommetjes ook nog eens héééle lekkere crackers kunnen maken …Zadencrackers zijn niet moeilijk te maken. Eigenlijk is het alleen maar een kwestie van mengen, uitstrijken op het bakblik en ... Lees meer
 
 Het eerste Nederlandse Aga-kookboek

Van Nellie, een lieve oudere dame uit Nijmegen, kreeg ik het eerste Nederlandse Aga-kookboek uit 1939. Toen zij jong was, werd bij haar thuis een Aga geïnstalleerd en het bijbehorende kookboek is altijd bewaard gebleven. Het kookboek werd destijds geschreven door M. Wermenbol-Eich en er verscheen ook nog een tweede druk in 1949. Als je het ... Lees meer
 
 Een Let bij de Aga

Gisteravond, 23.00 uur. Manlief en ik ruimen nog even de keuken op: de afwasser moet nog uitgeruimd worden en ook de laatste vetspetters moeten nog even van de Aga afgeveegd worden. De deur van de gang naar de keuken gaat open en ik hoor wat gedempt gepraat. Waarschijnlijk praat mijn man met onze zoon. Maar toch, het klinkt wat onverstaanbaar en de ... Lees meer
 
 Kefir

Wat al te veel lekkere hapjes gehad met Kerst en Nieuwjaar? Dan wordt het nu weer tijd voor iets gezonds. Zure melkproducten zijn goed voor je darmflora en als je darmflora in orde is, heb je een betere weerstand. In het koude januari kun je dat goed gebruiken! Een gezond melkdrankje Kefir is zo’n gezond melkproduct. Veel supermarkten hebben ... Lees meer
 
 Natuurvoeding

Het was even stil op de blog. Alle tijd die ik naast mijn werk nog over had, ging naar de studie Natuurvoedingsadviseur. Het was even loeihard werken, maar ik heb het examen gehaald! Het viel niet mee, moet ik eerlijk zeggen, want voor een ‘alfa-meisje’ als ik vielen de pepsinogenen, cytokinen en de acetylcholines ergens in een heel diep ... Lees meer
 
 Boekrecensie: Van het Huis

Tot aan de jaren vijftig maakten we veel voedingswaren in onze eigen keuken. De kruidenier op de hoek had toen weliswaar aardig wat spulletjes in zijn winkel, maar er was lang niet de stuitende overvloed die ons nu in de supermarkt tegemoet schittert. Het was daarom niet ongewoon om thuis zelf je boter te karnen, zelfgemaakte citroenlimonade te schenken ... Lees meer
 
 Gastblog van Femke's Foodies

Het was december 2014 toen ik (Femke) op vakantie voor het eerst een potje met bananenmeel in een supermarkt zag staan. Ik had nog nooit eerder van bananenmeel gehoord en was nieuwsgierig naar hoe het smaakte, dus ik kocht het om mee te nemen naar Nederland. Op de Wi-Fi van het hotel speurde ik alvast naar recepten. Ik kwam al snel tot de ontdekking ... Lees meer
 
 Chocolade-linzentruffels

Een paar dagen geleden vond je hier een recensie van het kookboek Bonen! van Joke Boon. Het onderstaande recept komt uit dit boek en het is omgezet voor de Aga.125 gram extra pure chocolade (70% of meer) 35 gram roomboter 65 gram groene of bruine linzen 50 gram amandelschaafsel 50 ml (75 gram) bloemenhoning 1 theelepel gemberpoeder 2 eetlepels ... Lees meer
 
 Bonen! - boekrecensie

Het jaar 2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon. Normaal gesproken ben ik er niet zo mee bezig, met die zelfuitgeroepen ‘festiviteiten’; het jaar van de geit, de maand van de grafiek, de week van de cateringmedewerker, de Wereld toiletdag, het gaat allemaal wat langs me heen. Maar voor het Jaar ... Lees meer
 
 Fruitleer

Wát een appeloogsten dit jaar! Zelfs wíj hebben een paar appeltjes aan onze kleine boompjes. Veel appelboombezitters zitten nu met een overschot aan appels. En na de appelchips en de appelstroop wil je misschien wel eens een keer wat anders proberen. Wat denk je van fruitleer? Fruitleer is heerlijk snoepgoed en nog gezond ook. Het is heel ... Lees meer
 
 De ovenplank

De ovenplank is een cederhouten plank waarmee je gerechten in de oven een subtiel houtachtig, rokerig aroma geeft. Voedsel dat op de ovenplank wordt bereid, blijft lekker sappig. Door verhitting in de oven geeft de plank de geur van het cederhout af en dat wordt als een extra smaak aan het gerecht toegevoegd. Er zijn kleine (19 x 30 cm) en grote planken ... Lees meer
 
 Notengehaktballetjes

Voor de opleiding Natuurvoedingsadviseur die ik volg moest ik een ‘brainfood’-gerecht bedenken, dus een gerecht dat goed is voor de hersenen. De technische termen zal ik je besparen, maar in dit gerecht zitten allerlei ingrediënten die goed zijn voor de neurotransmitters in je hersenen, bijvoorbeeld noten, zaden, chilipepers (pul biber) ... Lees meer
 
 De theetuin

Theeblaadjes komen van de theeplant Camellia sinensis. De verschillende theesmaken ontstaan door verschillen in oorsprong, het moment van plukken en de manier waarop de theebladeren behandeld worden. Ook groene en witte thee komen van de theeplant. De naam ‘thee’ is voorbehouden aan de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis, maar er ... Lees meer
 
 Mayonaise
Deel II, Alternatieve mayonaisesoorten

Vind je normale mayonaise te vet of te zwaar, ben je allergisch voor ei, of eet je liever geen dierlijke producten? Ook dan zijn er mogelijkheden genoeg voor lekkere alternatieve mayonaisesoorten, bijvoorbeeld veganaise, tofunaise en amandelmayonaise. Veganaise Deze mayonaise lijkt erg veel op klassieke mayonaise, maar in plaats van ei wordt hier ... Lees meer
 
 Mayonaise
Deel I, klassieke mayonaise

Zelfgemaakte mayonaise is een stuk lekkerder en gezonder dan mayo uit een potje – alhoewel je een saus die voor 70-80% uit olie bestaat nou niet echt gezond kunt noemen ... Met gezond bedoel ik eigenlijk dat je zelf in de hand kunt houden wat er in je zelfgemaakte mayonaise terecht komt. In een traditionele mayonaise hoeft namelijk niets anders ... Lees meer
 
 Roz-roz-cake

Rozemarijn en rozijnen. Een onwaarschijnlijke combinatie? Misschien wel, maar als je het in een cake combineert, is het wel razend lekker! De geurige, kruidige rozemarijn geeft een heel apart – een beetje geparfumeerd - tintje aan de cake doordat de etherische olie uit de rozemarijn in de cake trekt. De roz-roz-cake smaakt heerlijk bij een kop ... Lees meer
 
 Marinades

Juli, volop zon, hier is het op het ogenblik 34 °C (dus waarom zit ik eigenlijk achter de computer?). Waarschijnlijk hebben jullie, net als ik, weinig zin om achter het fornuis te staan. Dus straks gaat de Big Green Egg aan. Ik vind het wel wat hebben, dat gebrutsel buiten op een vuurtje. Vorige week besloten we vrij laat om te gaan barbecueën, ... Lees meer
 
 Springvorm of niet?

Volledig ingeburgerd, die springvorm. Handig ding ook: na het bakken clip je de buitenrand los en – als je taart niet plakt tenminste – dan staat je culinaire creatie mooi op de bodem van de springvorm te pronken. Waren de springvormen een paar decennia geleden nog heel eenvoudig uitgevoerd in vertind blik met een gewone platte bodem, nu ... Lees meer
 
 Vlierbloesemsiroop

In juni zie je ze weer volop staan langs bosranden, in bermen en langs wandel- en fietspaden: de grote, roomwitte bloemschermen van de vlier. Die vlierbloesem is niet alleen heerlijk zoet geurend, maar ook nog eetbaar! Bekende gerechten met vlierbloesem zijn bijvoorbeeld vlierbloesembeignets, vlierbloesemthee en natuurlijk de bekende vlierbloesemsiroop. ... Lees meer
 
 Paddenstoelen-pie met pruimen en beluga-linzen

Voor het eindexamen van de opleiding Natuurvoeding moest ik een linzengerecht maken. Ik bedacht daarvoor een paddenstoelen-linzenpie. Toen Aga met de terrinevorm op de markt kwam, heb ik deze linzenpie een beetje aangepast zodat hij in deze schitterende vorm gemaakt kon worden: een mooie stoere pie is het resultaat! Bij de opleiding Natuurvoeding ... Lees meer
 
 Tofu

Het is nou niet echt iets om opgewonden over te raken, zo’n blok tofu. Het heeft de naam saai te zijn en nergens naar te smaken. Klopt, een blok tofu heeft inderdaad van zichzelf geen sprankelend en verrassend smaakje, maar het is door zijn neutrale smaak juist heel goed te combineren en breed inzetbaar als vervanger voor vlees, ei, room, kwark ... Lees meer
 
 Kombu

In de Tip van de maand augustus 2015 las je al het een en ander over umami. Eén van de grootste leveranciers van umami is kombu. Kombu is een zeewier dat oorspronkelijk uit Japan kwam, maar nu in meer Aziatische landen wordt gekweekt en sinds kort zelfs ook in Frankrijk. In Aziatische landen staat zeewier al eeuwenlang dagelijks op het menu: ... Lees meer
 
 Umami

Wat proef je eigenlijk als je een hap neemt? Iedereen kent wel de vier basissmaken: zoet, zout, zuur en bitter. Maar toch kun je niet alles wat je proeft omschrijven met een van deze basissmaken of een combinatie ervan. Tot aan het begin van de twintigste eeuw werd gedacht dat er maar vier basissmaken waren en dat de smaakpapillen die deze smaken konden ... Lees meer
 
 Milkshake

Nu er zo veel heerlijke en gezonde smoothies zijn, raken de ouderwetse milkshakes een beetje op de achtergrond. Maar met de temperaturen in juli zouden ze toch weer wat meer uit het vergeethoekje gehaald moeten worden, want wat is er nu lekkerder dan zo’n heerlijke koude, romige milkshake? Een milkshake zit een beetje tussen een ijsje en ... Lees meer
 
 Chocoladeweetjes

‘Chocolate comes from cocoa, which comes out of a tree. That makes it a plant. Therefore chocolate counts as salad.’ De verschillende soorten chocolade worden ingedeeld op basis van hun cacaopercentage, suiker en melkpoeder. Melkchocolade bevat minimaal 30% droge cacao- en 18% droge melkbestanddelen. Van de verschillende soorten chocolade ... Lees meer
 
 Egg coddlers

Alleen het woord ‘coddler’ heeft al iets ouderwets gezelligs, en dat is precies wat een egg coddler is: een traditionele Engelse manier om een eitje te pocheren en te serveren. Een coddler is een klein porseleinen potje, meestal uitbundig versierd met allerlei botanische tekeningetjes. Op het potje schroef je een passend stalen dekseltje ... Lees meer
 
 Siliconen vormen

Wel of geen siliconen vormen? Die vraag wordt vaak gesteld tijdens workshops. Ik gebruik ze zelf niet om in te bakken, maar soms wel voor koude bereidingen zoals nagerechten (en dan bij voorkeur natuurlijk de BPA-vrije variant), en ook voor ijsblokjes zijn ze handig. Hoewel de siliconen bakvormen soms leuke vormpjes en kleurtjes hebben, vind ik ze ... Lees meer
 
 Linzen

Al sinds de prehistorie eten mensen linzen. Het is een bijzonder voedzaam (eiwitrijk), maar ook een heel veelzijdig voedingsmiddel. Linzen kun je verwerken tot een stevige soep, stoofpotten en curry’s, maar ze zijn ook heerlijk in salades of gepureerd. De meeste peulvruchten moeten geweekt worden, maar bij linzen hoeft dat niet. (Voorweken ... Lees meer
 
 De diepvries

Invriezen voorkomt gevaarlijk bederf. Maar waarom bestaan er dan houdsbaarheidstermijnen voor diepvriesproducten? Die hebben vooral te maken met (ongevaarlijke) kwaliteitsvermindering. Eten invriezen is een geweldige conserveermethode. Bevroren eten blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom tenminste niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam ... Lees meer
 
 Aardappelpuree

Eigenlijk past het overal bij: aardappelpuree. Maar dan wel zo’n heerlijk zachte, luchtige en toch liefst ook een beetje romige, aardappelpuree. In het Aga basisboek vind je een goed basisrecept voor aardappelpuree: 1 kilo kruimige aardappels (bijvoorbeeld Eigenheimers), in even grote stukken gesneden zout 2-2½ dl melk of half ... Lees meer
 
 Wokken op de Aga Dual Control en de Aga Total Control

‘Op een Aga kun je niet wokken!’ hoor je wel eens. Nou ja, eigenlijk hoor je dat dan vooral van mensen die geen Aga hebben. Aga-bezitters wokken immers gewoon op hun Aga. Dat gaat ook prima, mits ze een goede wok gebruiken. De enige wok die goed werkt is de wok van meerlagenmateriaal van Demeyere. Dat is geen goedkope wok, maar hij werkt ... Lees meer
 
 Fermentatie

Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) stoffen in voedingsmiddelen omzetten. Daardoor verandert de smaak, de geur, het uiterlijk, de voedingswaarde en de houdbaarheid van de producten. Hoewel het misschien wat griezelig klinkt dat er schimmels en bacteriën op je eten worden losgelaten, ... Lees meer
 
 Soufflé

Of je nu hartige of zoete soufflés maakt, ze hebben allemaal één ding gemeen: een lichte, luchtige textuur door het gebruik van opgeklopt eiwit. Het basismengsel voor een soufflé bestaat uit een gewone dikke basissaus, maar dan verrijkt met eidooiers. Voor een hartige soufflé is deze basissaus meestal een witte ... Lees meer
 
 De Viswijzer

Heerlijk zo’n vers visje, en er zwemmen er genoeg in de zee … Of toch niet? Nou, eigenlijk niet: het gaat in rap tempo bergafwaarts met de vispopulatie. Als we in de toekomst nog van vis willen genieten, zullen we toch vaker voor duurzaam gevangen vis moeten kiezen, want door overbevissing en verkeerde vangstmethoden slinkt het vissenbestand ... Lees meer
 
 Arganolie

Tijdens een reis door Marokko zagen we overal op de droge zandgronden de zachtgroene arganboom, die zorgt voor een van de belangrijkste producten van Marokko: arganolie. Deze boom dreigde circa 15 jaar geleden uit te sterven, maar toen bedacht de overheid een plan om de arganboom weer in ere te herstellen en daarbij ook de economie een duwtje te geven: ... Lees meer
 
 Big Green Egg

Het hele jaar door de Aga aan … tja, dat zou natuurlijk heel comfortabel zijn, maar helaas wordt het in sommige Aga-huizen - vooral de huizen met een keuken op het zuiden of zeer goed geïsoleerde huizen - te warm in de zomer. Toch wil je natuurlijk wel je potje kunnen koken tijdens de warme zomermaanden. Daarom verplaatsen veel Aga-bezitters ... Lees meer
 
 Paneren

Altijd lekker hoor, zo’n mals lapje vlees. Of zo’n smeuïge visfiletje. Maar soms wil je ‘m gewoon nét even wat anders klaar maken, een beetje aankleden of wat opleuken … Een krokant korstje geven misschien? Dat doe je echt heel snel en gemakkelijk zelf, daar hoeft de slager of kapitein Iglo niet aan te pas te komen. ... Lees meer
 
 Olijfolie

Het is bijna niet te geloven dat zo’n vijftig jaar geleden olijfolie nog helemaal niet tot ons eetpatroon behoorde. Voor 1960 was olijfolie nog nauwelijks bekend in de Nederlandse keuken en ook in 1970 behoorde olijfolie nog tot een exotische soort olie die hier nog nauwelijks verkrijgbaar was. Maar daarna ging het opeens hard. Een enkeling kreeg ... Lees meer
 
 Rumtopf

Allerlei ouderwetse methoden – of laten we ze liever traditionele methoden noemen – om voedsel te conserveren raken weer helemaal in zwang, bijvoorbeeld zelf zuurkool maken, worsten drogen, haring roken en natuurlijk inmaken. Erg leuk allemaal! Om maar eens helemaal met de trend mee te gaan, heb ik mijn oude Rumtopf weer opgesnord. Een ... Lees meer
 
 Superfood

De laatste tijd word je dood gegooid met de term Superfood. De gezonde eigenschappen van bepaalde granen, bessen en zaden zijn de laatste tijd weer herontdekt, waardoor ze weer volop in de belangstelling zijn gekomen. Al deze gezonde voedingsmiddelen worden nu samen onder de noemer superfoods geschaard. Wat zijn superfoods precies? Volgens de ... Lees meer
 
 De Aga-timer

Iedere Aga-koker komt er wel eens eentje tegen in de oven: het onherkenbaar verkoolde zwarte klompje, waarvan de herkomst niet meer helemaal duidelijk is. Was het een gemorst restje? Een verdwaald afbakbroodje? Een vergeten gehaktbal? Tsja, geen kookwekker gezet. Dan móet je het wel een keertje vergeten. Als je iets te lang in de Aga laat ... Lees meer
 
 Koekenpannen

Aga heeft een uitstekende koekenpan in het assortiment; de gietijzeren frying pan van 25 cm. Lekker stevig, bakt niet aan als je hem goed gebruikt (dus goed voorverwarmt), kan in de oven, heeft een korte steel die prettig in de hand ligt en is onverslijtbaar. Een superpan dus. Helaas is deze pan er maar in één maat. Zoek je een grotere ... Lees meer
 
 Vadouvan

Vadouvan is een sterk geurend kruidenmengsel afkomstig uit India. Er zijn heel veel variaties op dit kruidenmengsel, want elke regio – en soms zelfs elke familie – heeft zijn eigen recept voor vadouvan, dat van moeder op dochter wordt doorgegeven. Meestal bevat de vadouvan kruiden als kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad en komijn, en het ... Lees meer
 
 Ingemaakte citroenen

Bij de Marokkaanse winkel zie je ze wel eens staan: grote potten met ingelegde citroenen. Knus tegen elkaar aan in een grote pot en stralend knalgeel. Een aanlokkelijk tafereeltje, zo’n kluitje van die frisse jongens in een pot. Maar wat moet je ermee? Ingelegde citroenen zijn een belangrijke smaakmaker in veel gerechten uit Noord-Afrika, ... Lees meer
 

Winkel

Winkel

Basisboek

Blog van de maand

Blog van de maand

Video van de maand

Winkel

Nieuwsbrief